Ett missnöje som kan explodera?


 Sverigedemokraterna gör insteg i väljaropinionen samtidigt som främlingsfientligheten minskar.

Olika  studier visar att svenska folkets syn på invandrare och på flyktingmottagning blivit mer positiv över tid.  Främlingsfientligheten har minskat. Underligt om så inte skulle vara fallet med tanke på att vi lever i ett alltmer alltmer mångkulturellt samhälle. Mötet med ”dom andra” minskar rädslan och därmed fientligheten mot det som upplevs som  främmande.

Hur kommer det sig då att ett parti som Sverigedemokraterna som bygger sin politik på att hetsa mot det  som är främmande får fler medlemmar? Svaret på den frågan får sökas hos vem det är som  tar steget in i det partiet. Vi vet att det idag inte bara är arga unga män som sympatiserar med Sd. Såväl moderater som socialdemokrater har bytt över till SD.

Henrik Ekengren, Göteborgsprofessor i statsvetenskap, nämner några faktorer som han anser gynnar SD: eurokrisen, varsel och arbetslöshet samt att M och S uppfattas som alltför lika.(AB)

I ett samhälle där trygghetssystemen brutits sönder och varslen duggar tätt ökar oron för framtiden. Om hörnet väntar sämre tider. Det är ett samhällsklimat som gynnar missnöjespartier. Alliansens jobbpolitik är en katastrof och oppositionen tiger still. Hoppet om en förändring och ljusare framtid tycks avlägset .  Jan-Inge Flücht skriver

När det till och med är så illa att Aftonbladets ledarsida måste uppmana Stefan Löfven att visa att han är sosse så är det riktigt riktigt illa…

 

Media: svd1 gp1  ab123 sr12 dn1 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
11 years ago

Fast jag tror inte det bara handlar om oro och samhällsklimat. Jag stöter dagligen på vanligt hyggligt folk (inte arga unga män) som borde förstå bättre men som visar sympatier med SD. Det skrämmer mig väldigt. Främlingsfientligheten är en fråga som måste upp högt på agendan i nästa valrörelse, annars kan vi hamna i en förödande situation i Sverige. Socialdemokraterna måste våga prata värderingar och solidaritet, och på allvar ta matchen mot Sverigedemokraterna.

trackback

[…] skrev Annarkia om ett missnöje som kan explodera, och det tror jag är fullt möjligt. Aftonbladet skriver idag om hoten mot världen, om mediciner […]

Anders Romelsjö
11 years ago

Det politiska arbetet försvåras av att en anti-kaptalistisk kritik och socialism som levande alternativ i stort sett är borta ur debatten. Visst finns det bra proteströrelser som den arabiska våren, Occupy Wall Street, naxaliterna i Indien etc, men vad sker i Sverige? 1968 tycker vi oss ha en socialistisk eller revolutionär ideologi och vi tyckte att det fanns länder som var ganska bra förebilder, om än med olika brister. Socialdemokraterns ledare talade om socialism, och fortsatte med det i ytterligare minst 20 år. 2003 togs socialism bort ur S-programmet. Vi måste försöka formulera och konkretisera hur en bättre värld kan se ut för att utveckla rörelser.

annarkia
annarkia
11 years ago

En bättre värld är möjlig

Martin
Martin
11 years ago

Jag tycker det ligger i tiden. Döende företeelsers sista strid för relevans. Jag ser det överallt, mediabolag, rasister, banker, religiösa nötter alla är det döende organisationer som slåss för sin relevans. Religion tillexempel, där har de sett misnakde flockar i minst en generation, färre och färre viger sitt liv till religionen, i sin kamp för överlevnad försöker de med alla medel göra sig hörda. De gör självmordsattentat, de allierar sig med USA för att försöka driva igenom ett par religiösa revolutioner. Men det ändrar inte faktum, att aldrig har så få varit riktigt religiösa som idag. Det är sista striden för dem.
Rasism, aldrig i världshistorien har rasismen varit så falsifierad och svag som den är nu. Nu puttar lite adelspjattar in pengar i diverse organisationer och de får väljarstöd, men få som engagerar sig för rasismen, de gör ett jävla liv och allierar sig med vem som helst i kampen för sin relevans.
Mediabolagen gör om sina tidningar och annat till propagandaorgan för vem som än vill betala, samtidigt som de angriper vanligt folk för piratkopiering, försöker inskränka folks frihet på nätet osv. Samma där, i den sista striden är alla som kan tänkas betala en möjlig allierad.

Det är detta som kommer vara dessa företeelsers slutliga död, deras sista strid där de med sina oheliga allianser allienerar de som kanske åtminstone lite trodde på propagandan.

Visst kan man vara frustrerad och skrika DÖ NÅN GÅNG DÅ ERA JÄVLA DINOSARIER, emot TVn. Visst kommer dessa företeelser orsaka stora skador och mycket lidande i sin kamp för relevans, så ju förr vi kväver dessa företeelser desto bättre.

Annarkia
11 years ago
Reply to  Martin

”ju förr vi kväver dessa företeelser desto bättre”
Hur gör vi det?

Martin
Martin
11 years ago
Reply to  Annarkia

Ingen aning. En organisation är främst lojal emot organisationen, de kan inte avveckla sig själva, så länge det finns pengar i dem kommer de kämpa för sin överevnad. Det verkar krävas en extern kraft, det verkar krävas att deras resurser undanröjs.

Se på Centern, så länge det finns massa stålar så finns det folk som tar över och använder organisationen för sina syften.