Byt fokus och rikta ljuset mot politiken.

Rubrikerna runt Håkan Juholts bostadsbidrag för övernattningslägenhet i Stockholm har blivit rena rama  följetongen. Ett drama som börjar likna palatskupp.

Varje litet rykte  ska stötas och blötas  och  Aftonbladet har som självpåtagen domstol redan avkunnat fällande dom. Hur ska han kunna rentvå sig om det nu visar sig att han handlat i god tro?  Pressen kommer aldrig att glömma utan ta varje chans att tala om Håkans Juholts svårigheter att fylla i rätt kryssrutor.

Vilken lycka för alliansen att Juholts tillkortakommande dök upp i rätt tid. Nu fokuserades allt på Håkans Juholts trovärdighet istället för att belysa och diskutera alliansens budgetproposition i ljuset av den socialdemokratiska  skuggbudgeten. Just därför blev Juholts  vägran att ställa upp i partiledardebatten en strategiskt misstag. Motiveringen att inte beblandas med Sverigedemokrater och bidra till bilden av en enad opposition där Sverigedemokraterna ingår  är inget att säga om.  Men i det här läget kom Juholts frånvaro i partiledardebatten att lägga salt i såren hos en redan sargad partiledare med det socialdemokratiska partiet på förlorarnas sida. Så som affären nu rullar fram är det frågan om Håkan Juholt kommer vara den som står i spetsen för det Socialdemokratiska partiet.

Är det inte dags nu att ändra fokus  och börja diskutera politik istället för person? Istället för politikers tillkortakommande diskutera politiken. Lena Sommestads krönika i Aftonbladet pekar på vad som håller på att ske

I Sverige drar inga demonstranter genom gatorna, som i Aten eller Lissabon. Eurokrisens mörka skugga kan bara anas. Ändå känns det som om mörkret och otryggheten smyger sig på, också här.

Det finns spänning i luften. Anders Borg, siffrornas mästare, har blivit lite blekare.

Lena Sommestad pekar på var fokus borde ligga. På politiken, på alternativen och vilket samhälle vi vill leva i.

Bloggat:   Zac, HumanLabRat, Peter Andersson, M Moberg

Media: ab1 23456, svt1, sr , dn12, svd1ex1, gp1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ingemar
12 years ago

Självklart är det ajabaja att fuska och stjäla, men eftersom det ligger så mycket person-fokus i politiken nu förtiden så blir individuella handlingar genast så synonymt med den politiska agendan. Jag är inte intresserad av personen Juholt och hur hans vardag ser ut. Han är utsedd att leda en politisk inriktning och endast det borde vara av intresse när man pratar politik. Som situationen är nu, i dagens personval, så blir det genast ”Den bidragsfuskande socialismen”, eller ”Ännu en myglande sosse”. Det sätter enligt mig det värdefulla ur spel, och kvar finns såpan om Juholt och hans socialdemokratiska parti. Något som snart platsar på nöjessidorna i kvällsblaskan. Om någon har svårt att ta till dig värderingarna och budskapen i det politiska budskapet eftersom han som privatperson har gjort något fuffens så är de inte ensamma. De är barn av sin tid. Tyvärr. Det är också min poäng. Vi borde sluta att göra kopplingarna ”individ – politik”, och istället koncentrera oss på det som är viktigt för dig, för mig och för våra barn. Vår framtid. Jag är rädd för att människor dock tänker på bidragsfusk när de panikröstar på ”någon annan partiledare” i protest. Det känns ju rätt just då, eftersom den stygga mustchprydde gubben faktiskt gjorde något riktigt dumt. Den rösten bidrar sedan till formandet av vår framtid, och den var baserad på en enda person och dess handlingar. Inte vad du själv tror skulle vara bäst för landet vi lever i och våra barn.

Barn av vår tid och offer för medias vinklingar.
Kanske borde opinionsundersökningar göras av TV4, Expressen och Aftonbladet i fortsättningen. De är ju ändå de som styr resultaten. Politiken skiter de i, den är för svår och komplex. Det är enklare att rota i gamla fakturor. -”Rätt skall vara rätt!” säger den ilskne svensken som nyligen betalat restskatt och läst om Juholts bidragsbluff. -”Hur blev det såhär?” säger vi alla om tio år när samhället har förändrats under tiden som vi fokuserade på helt fel saker.

Källa: http://www.gardell.org/?p=5452

Kent Karlsson
Kent Karlsson
12 years ago
Reply to  Ingemar

Du har så jä…la rätt (ursäkta uttrycket)! Vi har en arbetslöshet på nästan 8%! Vi har en ny/fortsättning på den ekonomiska krisen vars konsekvenser vi bara kan gissa! Människor kastas ut ur sjukförsäkringen och blir hänvisade till socialbidrag för sin försörjning! Klyftorna ökar liksom barnfattigdomen! Regeringen klämmer ur sig en budget som knappast någon, förutom de själva var nöjda med!
Det har de senaste åren har det blivit en sådan personfixering inom politiken att människor ”glömmer bort” att se vilken politik en viss person med ett (oförtjänt) stort förtroende i mätningar står för!
Det här har det största regeringspartiets, av skattemedel avlönade, propagandaminister tillsammans med mycket god hjälp av media drivit det till!

Så nu kan man lättvindigt ”komma undan” med nästan vad som helst!

Så, så länge vi pratar person och inte politik så ser framtiden ganska mörk ut för Sverige och dess innevånare!

Christer O
Christer O
12 years ago

Hej,

Man kan inte bryta lagen i god tro. Lagen stipulerar att man ska kunna lagen och man kan därför aldrig hävda att man inte kunde lagen. I så fall skulle ingen bli dömd då alla kan hävda att de inte kände till lagen.

Mary X Jensen
12 years ago

Problemet med det hela är väl att (S) valde bort att prata politik genom att inte delta i partiledardebatten. Vilken soppa det blivit av alltihop.

trackback

[…] Bloggat: Röda Lund, Röda Malmö, Annarkia, Juridikbloggen, HBT-sossen, Läs även andra bloggares åsikter om Brott, Socialdemokraterna, […]

Morgan
Morgan
12 years ago

Med ett något så när sunt konspiratoriskt tänkande, så är en palatskupp en relevant term!

Kent Karlsson
Kent Karlsson
12 years ago

Menar inte det här som ett försvar av Håkan Juholt men att det sitter en massa människor här och svär ve och förb…se över Håkan är precis vad ”någon/några” har hoppats på då fokus har flyttats från politik till person!
Skall vi tillåta oss att bli några som sprattlar precis som den som drar i trådarna vill?
Skall vi göra det ”enkelt” för oss och bara reagera med ryggmärgen och helt förlita oss på det som sensations journalisterna vill presentera för oss, allt för att lösnummerförsäljningen skall öka så länge man kan ”mjölka” en historia!?
Jag tycker att vi nu borde avvakta den polisutredning som skall göras och reagera utifrån vad resultatet blir av den innan vi ”kastar oss över honom”!
Har han medvetet gjort fel, ja då skall han också straffas för det och hans tid som partiledare är över!

trackback

[…] Lena Sommestad om ett samhälle som håller i hop, Annarkia om att byta fokur från politik istället för person, FASAN om vad sonm är lagbrott, Alliansfritt […]