Mitt olivträd får stå i fred.

imageGooglar på olivträd efter skötselråd. Inte alldeles enkelt att få ett litet olivträd i kruka att överleva vintern i en lägenhet.  Ska helst stå svalt, (2-10°) och ljust (helst med extra ljus) .  ¨Kanske trädet klarar sig bättre i stugan i vinter? Där har vi frostfritt och ca 5-10 grader. Perfekt miljö för ett olivträd på vintern om jag blundar för att trädet behöver vatten då och då.

Ett riktigt olivträd, ett stort träd kan bli flera  tusen år gammalt.   Olivträd hör hemma på varmare breddgrader, runt Medelhavet.

Sist jag såg en större odling var för många år sedan på Västbanken. Olivträd upptar över halva den palestinska odlingsmarken. Efter muren har många palestinier avskurits från sina odlingar. Odlingar som ärvts i generationer.

Odlingarna på Västbanken hemsöks från och till av bosättare som helt sonika hugger ned träden.   För några dagar sedan hände det igen.

Minst 150 olivträd har huggits ned i ett nattligt dåd som skylls på israeliska bosättare på Västbanken. Bosättarattacker mot palestinska olivträd brukar öka varje höst, då det är skördetid.”(DN)

Det är svårt att föreställa sig vilken sorg och smärta det måste innebära att se sina odlingar vandaliseras  på det sättet.

SvtSvd, GP, Svd Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments