Henrik Arnstad drog stor publik till biblioteket i Biskopsgården med sitt föredrag om ”Demokratins undergång, hotet från ultranationalismen”.
Det tydligaste exemplet är den europeiska ultranationalismen, som inte längre bara vädrar morgonluft. Den är nu en mäktig och väletablerad del av den europeiska politiken. Den antar sin mest radikala form i traditionell fascism som grekiska Gyllene gryning, ungerska Jobbik och Svenskarnas parti. Den söker sig fram som parlamentarisk neofascism, exempelvis via Sveriges tredje största parti Sverigedemokraterna. Vanligast är annars den radikala högerpopulismen som nått regeringsställning i Norge (Fremskrittspartiet) och blev största parti i Danmark och Frankrike i senaste valet (Dansk Folkeparti respektive Front National).Gemenamt för dem är rasismen,. (Arnstad, DN)
Jimmy Åkessons artikel i Aftonbladet där han påstår att det största hotet idag är muslimer är ett typexempel på ultranationalism.
Det som är skrämmande är det antidemokratiska läckage som förekomsten av ultranationalistiska rörelser har. Vi ser det i Sverige när Sverigedemokraternas agenda normaliseras. SD är ett parti som inte blir mer demokratiskt genom sina riksdagsplatser. SD är ett antidemokratiskt parti . Björn Söder(SD) uttalande om att -Samer, kurder och judar kan få leva i Sverige men de är inte svenskar” är ett exempel på hur det partiet vill exkludera minoritetsgrupper. Demokratins kärna är inkluderande.
Det antidemokratiska läckaget yttrar sig bl a i att partier som FP och KD går åt höger i sin iver att strama åt invandringen och höja kraven på nyanlända. Vad FP och KD gör är att anpassa sig till SD:s agenda och normaliserar på det sättet såväl deras frågor som rasismen.
Arnstads föredrag var en beskrivning av ultranationalismens rörelser och yttringar men gav inget djupare svar på vad det är som göder dem eller vilka motkrafter som är nödvändiga.
Dag 44 i #Blogg100
Läs även andra bloggares åsikter om ultranationalism, Sverigedemokraterna, rasis, antidemokratiska partier, islamofobi, Henrik Arnstad, politik