Dubbel kränkning vid bostadsinbrott i resurssvaga områden.


Var Du bor i Göteborg  påverkar hur polisen utreder inbrott skriver Göteborgs Posten.

Göteborg är en segregerad stad.  Stadsdelarna skiljer sig åt som i andra större städer. I Göteborg ökar boendesegregationen. En orsak är de allt större klyftorna mellan människor med låg och hög ekonomisk standard. En OECD-rapport slog nyligen fast att ingenstans ökar klyftorna så snabbt som i Sverige.

Linje 11 som går mellan Begsjön i nordöstra Göteborg ut till Saltholmen och båtarna mot skärgården är en verklig klassresa.

Det tar 55 minuter med 11:ans spårvagn från Rymdtorget till Långedrag. Men det är en livsavgörande resa då det skiljer flera år i förväntad livslängd mellan de olika områdena.(GBF)

Skillnaderna mellan höginkomstområden som Älvsborg och Askim och socioekonomiskt utsatta områden som Hjällbo och Bergsjön är himmelsvida och har inte bara konsekvenser för de boendes hälsa.

gräddhyllan3Har Du oturen att drabbas av ett inbrott i din bostad  kan din anmälan läggas ned med vändande post om Du bor på ”fel” ställe i stan. Göteborgs Posten har tittat närmare på hur bostadsinbrotten utreds i olika stadsdelar. Resultatet är nedslående för rättsstaten.

Vartannat bostadsinbrott i Bergsjön läggs ner samma dag anmälan kommer in till polisstationen.

I Billdal och Långedrag utreds inbrotten i veckor eller månader. (GP)

Det spelar ingen roll hur Du bor, i villa eller lägenhet, utan var Du bor.

I stadsdelar där medelinkomsten understiger 200 000 kronor per år lades var tredje utredning,33 procent, ned samma dag som anmälan skrevs in i polisens system.

I välbärgade områden där medelinkomsten överstiger 350 000 var motsvarande siffra 18 procent. (GP)

Ett inbrott i en bostad är en enorm kränkning och var Du bor eller vem du är borde inte få spela roll för hur polisen hanterar en anmälan. De siffror Göreborgs Posten redovisar visar att de som utsätts för inbrott i resurssvaga områden utsätt för någon fom av strukturell diskriminering enligt Felipe Estrada, professor i kriminlogi. Det är en dubbel kränkning som skapar sprickor i  en demokrati där rättsstaten ska behandla människor lika.

Frågan är om polisen ser mer  allvarligt på ett inbrott i rika  områden jämfört med fattiga? Eller är  det så att de  som bor i rika områden också är mer resursstarka, tar för sig, gör sin röst hörd och inte låter sig avvisas?

Foto: Annarkia

Media: GP,EX/GT

Lästips: Fattiga och rika, Roger Andersson professor i Kulturgeografi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] kan vara så att polisen i Göteborg särbehandlar människor utifrån klass. Det har en undersökning som Göteborgs-Posten låtit genomföra visat. 33% av […]