Bokstavstrogna imamer och misogyni.

Har någon missat temat för kvällens Uppdrag Granskning? Jag kommer att bänka mig framför TV:n men bävar för vilka konsekvenser programmet kan få.  Missförstå mig nu inte. Naturligtvis ska man visa den verklighet som gör livet svårt för de kvinnor som drabbas. Programmet  avslöjar  företrädare för Islam i Sverige som besitter en   kvinnosyn  som rimmar illa med svensk lag.

 Utåt är muslimska ledare i svenska moskéer noga med att framhålla kvinnans och mannens lika värde. Uppdrag gransknings dolda inspelningar ger en helt annan bild – då uppmanas kvinnan tvärtom till total underkastelse. (SVT)

En fundamentalistisk vantolkning av koranen  som definitivt inte omfattas av alla muslimer. Och det är precis det som jag oroar mig för. Hur lätt det är att stigmatisera en hel grupp.

Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, Umeå universitet skriver i en debattartikel inför kvällens program

  Det pågår en intern muslimsk debatt mellan bokstavstrogna traditionalister, konservativa, praktiker och nytänkare. Arbetet med att ifrågasätta den manliga normativiteten pågår på många fronter. (Svt)

Pia Karlsson Minganti, doktor och forskare i etnolog, Stockholms universitet avslutar sin debattartikel med en förvissning om

att det är möjligt att förändra de mest seglivade normer. Det visar inte minst den kriminalisering av våldtäkt inom äktenskapet som till slut skedde i Sverige 1965.(Svt)

Jan-Inge Flücht skriver

Att Uppdrag Granskning går in och agerar med dold mikrofon och dold kamera är givetvis bra men man kan inte ändra folks tro och uppfattning bara för att man dokumenterar den.

Det håller jag med om. Men män oavsett religiös eller etnisk hemvist som förtrycker, misshandlar och våldför sig på kvinnor ska veta att de inte kan verka i det fördolda. Vi har alla ett ansvar när det gäller att motarbeta misogyni var det än förekommer.

Media:svt1 sr dn123 ab1234 gp svd12 var det än förekommer.

Andra om: , , , ,

 

5 comments for “Bokstavstrogna imamer och misogyni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.