Bokstavstrogna imamer och misogyni.

Har någon missat temat för kvällens Uppdrag Granskning? Jag kommer att bänka mig framför TV:n men bävar för vilka konsekvenser programmet kan få.  Missförstå mig nu inte. Naturligtvis ska man visa den verklighet som gör livet svårt för de kvinnor som drabbas. Programmet  avslöjar  företrädare för Islam i Sverige som besitter en   kvinnosyn  som rimmar illa med svensk lag.

 Utåt är muslimska ledare i svenska moskéer noga med att framhålla kvinnans och mannens lika värde. Uppdrag gransknings dolda inspelningar ger en helt annan bild – då uppmanas kvinnan tvärtom till total underkastelse. (SVT)

En fundamentalistisk vantolkning av koranen  som definitivt inte omfattas av alla muslimer. Och det är precis det som jag oroar mig för. Hur lätt det är att stigmatisera en hel grupp.

Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, Umeå universitet skriver i en debattartikel inför kvällens program

  Det pågår en intern muslimsk debatt mellan bokstavstrogna traditionalister, konservativa, praktiker och nytänkare. Arbetet med att ifrågasätta den manliga normativiteten pågår på många fronter. (Svt)

Pia Karlsson Minganti, doktor och forskare i etnolog, Stockholms universitet avslutar sin debattartikel med en förvissning om

att det är möjligt att förändra de mest seglivade normer. Det visar inte minst den kriminalisering av våldtäkt inom äktenskapet som till slut skedde i Sverige 1965.(Svt)

Jan-Inge Flücht skriver

Att Uppdrag Granskning går in och agerar med dold mikrofon och dold kamera är givetvis bra men man kan inte ändra folks tro och uppfattning bara för att man dokumenterar den.

Det håller jag med om. Men män oavsett religiös eller etnisk hemvist som förtrycker, misshandlar och våldför sig på kvinnor ska veta att de inte kan verka i det fördolda. Vi har alla ett ansvar när det gäller att motarbeta misogyni var det än förekommer.

Media:svt1 sr dn123 ab1234 gp svd12 var det än förekommer.

Andra om: , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrik Johansson
Patrik Johansson
11 years ago

Jag tillhör dem som tycker det är bra med att man belyser detta i UG. Jag är övertygad om att denna ”stigmatisering” om ”muslimer” har bidragit mycket till att ingen vill ta i ämnet med tång, vilket gett muslimska fundamentalister fullt fria händer att representera alla ”muslimer” trots att det handlar om långt mera folk än araberna. Våldsamma erövringar och generaliseringar av olika folk som ”muslimer” har gjort att saudierna fått oförtjänt stor makt. Jag har studerat muslimsk historia ingående tillsammans med kristen historia. Vi styrdes förr i Sverige från Rom med järnhand vilket skapade en proteströrelse i reformationen vilket hjälpt många kristna att befria sina sinnen från dogman. Vad jag ständigt ser från Islam är att den religionen har inte tillåtits genomgå någon reformation. Ett försök kan tyckas vara Bahai-tron, men den var långt ifrån tillräcklig. Svenska muslimer behöver gå ihop och välja en demokratisk linje där imamer inte plockas av teokratin i Saudiarabien. Man måste få tillåtelse att kritisera religionen Islam utan att bli påhoppad som främlingsfientlig annars gör det bara att skarorna blir större hos SD och extremhögern. Jag har upplevt sådana påhopp efter sakliga argument emot religionen Islam.

Märk väl att jag anser att denna vanligt förekommande generalisering av samtliga människor som kritiserar religioner (oavsett vilken) som rasister är synnerligen fördomsfull och fullt besläktad med den rasist som den som kritiserar religionskritiker säger sig vilja bekämpa.

Bara mina (ateistiska) tankegångar i en värld full av religionskrig.

Paradigm
Paradigm
11 years ago

se kommentarsreglerna! /annarkia

trackback

[…] Bloggat: Bergmark, Annarkia, Om fundamentalism och religion i media: DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, AB, Läs även andra bloggares […]

Mohamed Omar
Mohamed Omar
11 years ago

Hej! Vill bara tipsa dig om min egen artikel om ämnet: xxx

Martin
Martin
11 years ago

Varför välja ut en sekt?
Varför inte gå runt och se hur många pastorer, imamer och andra professionella lögnare som kan fås att be kvinnor tiga om förtryck inom familjen. För problemet är inte att en viss sekt står för kvinnoförtryck, problemet är att alla sekter gör det.