En dag med starka känslor.


 

Sjuttonde maj och Oslo knappt  20 mil bort. Visst tänkte vi… men i år igen som åren dessförinnan konstaterade vi samstämmigt tidigt i morse. -Nästa år så.

Nästa år ska det bli av. Vill så gärna var med och fira Norges nationaldag. Den dag då norrmännen i varje by går man ur huse för att fira Norges självständighet som nation. Däri ligger nyckeln till vårt grannfolks firande.

Norrmännen de har ju frigjort sig från svensk överhöghet och de slängde  ut tyskarna i andra världskrigets slutskede. De har befriat sig från övermakt tillräckligt nära i tiden för att berättelserna ska kunna  hållas levande. Efter tragedin  Utøya känns det troligen än mer angeläget att delta i gemenskapen på gator och torg och använda dagen för en gigantisk manifestation för alla människors lika värde.

En dag som i dag passar det särskilt bra att hylla de verkliga hjältarna. Ung­domarna som stannade upp för att hjälpa en kompis trots att de var under ­attack. Som nu vågar vittna mot terroristen som sköt ihjäl deras vänner. (Eva Franchell i Aftonbladet)

Lästips: Se bildene fra folkehavet,VG Nett

Media: ab1, gp, dn12, svd12

Andra om: , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments