Tsunamivarning i Indiska Oceanen påminner om 2004.

En liknande jordbävning som den som inträffade utanför Aceh 2004 har gett sig till känna .

Litelängre från Acehs kust den här  gången och svagare, 8,9.  2004 förstörde den efterföljande tsunamin allt i sin väg. En katastrof som  drabbade länder som Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien värst.  5 miljoner tvingades fly och över 200 000 människor miste livet.

Jag var i Egypten när det hände och jag minns att stranden vid Röda havet plötsligt var tom på folk.Människor satt överallt med allvarliga ansikten och talade i sina mobiler. Först efter ett dygn fick vi beskedet om vad som hänt. Det blev för några en lång resa hem med oro i bagaget. Över 500 svenskar miste livet och  1500 skadades,  de flesta  semesterfirare i Thailand.

Vårterminen startade med samtal om vad som hänt och vi lärare fick i uppgift att rapportera om någon elev saknades i klassrummet. Det var svårt nog.  Hur var det då inte i de områden som drabbades värst. Hur hantera människor en katastrof som den som följde på jordbävningen 2004?

Nu är det dags igen. Nu börjar en lång otäck väntan för de som bor  och vistas i de områden som kan drabbas på nytt. Om jag förstått det rätt väntas inte jordbävningen få samma katastrofala följder som 2004. Jordbävningen är svagare och   det tycks inte ha skett någon vertikal rörelse på havsbottnen till skillnad från 2004.

Uppdaterat 16:20

Tsunamivarningen hävs nu land efter land. Vågar folk lita på det eller stannar de kvar dit de tagit sin tillflykt i väntan på efterskalv?

Mer i media:  ab12, dn, gpsvd12, sr, svt1 & Svensson


Andra om: , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Jorbävning, Tsunami, Aceh, Banda Aceh, Sumatra, […]