En vision som lyfter.

 Regeringen satsar på sänkt krogmoms medan socialdemokraterna vill se en satsning på utbildning .

I ett läge då kunskap är nyckeln till utveckling satsar regeringen på billigare lunch på krogen och väljer att skära ned på utbildning. Hela 1,8 miljarder kronor dras bort från   barn-, ungdoms- och vuxenutbildningen från 2011 till 2012. En besparing i gymnasieskolan på 675 miljarder genomförs samtidigt och motsvarar ca 1400 lärartjänster.
  
I Jönköping prioriterar regeringen bort 1500 platser . Det är rubriken på första sidan i Jönköpingsposten idag . Ett dråpslag mot Högskolan. Flera utbildningar kan försvinna och personal sägas upp. Eva Björk-Åkesson, HLK säger

-Regionen drabbas.

[…]

Varje del av landet behöver ha lärosäten som utbildar samhällsviktiga funktioner, som sjuksköterskor, förskollärare och ingenjörer. ( JP)

Regeringen satsar på sänkt krogmoms och skär ned inom utbildningssektorn.  Socialdemokraterna gör tvärt emot. Storsatsar på utbildning. Högre kvalitét och fler platser på högskolan  motiveras av att högre utbildning gynnar såväl individen som samhället.

Investera i utbildning för en kunskapsbaserad ekonomi är en del av socialdemokraternas skuggbudget och är en intressant läsning  och en klar markering gentemot alliansens visionslöshet.

Vad som sedan är sant i det som sägs ha läckt ut från den socialdemokraternas riksdagsgrupp och fått stora rubriker  återstår att se.
Om Juholt och  Waidelich lagt kopieringspapper på alliansens budget  är det dödsstöten för det socialdemokratiska partiet.  Frågan är om det verkligen var deras avsikt att lägga fram en budget som ger pensionärer 50 kronor mer i månaden och en fortsatt låg a-kassa   eller något som media  tolkat för att bespotta  och gjuta olja på elden i en intern konflikt där olika falanger konkurrerar om inflytande. I God Morgon Sverige gav Håkan Juholt en helt annan bild av den socialdemokratiska budgeten

– Pension är intjänad lön och ska inte beskattas annorlunda . A-kassan ska ge en chans att komma igen.Barnfattigdomen motas bort. Vinster  som privata aktörer gör i skola och sjukvård ska plöjas ned i verksamheten och inte hamna i skatteparadis.  Det var Juholts budskap.

Nu gäller det att detta också återspeglas i den socialdemokratiska skuggbudgeten.

Relaterat i media: AB12345, EX123, DN123  Svd12, SR

Bloggat: M Moberg, P Andersson, S Stenholm, Krassman, Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 comments for “En vision som lyfter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.