Ska skattebetalarna stå för fiolerna?


Regeringen lovade guld och gröna skogar när apoteksbranschen avreglerades. Idag vet vi hur det gick med den saken.

Vistas Du i de större städernas innerstäder har Du många apotek att välja mellan- Där ligger de nyöppnade sida vid sida i många fall. Helt säker kan Du trots detta inte vara på att den medicin Du behöver finns i lager. Samma sak gäller övrig varor som saluförs på apoteken. Just den hudlotion som är ett måste för att din hud ska må bra finns kanske inte på hyllan. Två gånger i rad har personalen sålt recpetbelagd medicin med ett bäst före datum som hinner passeras innan jag ens hunnit förbruka halbva pillerburken. Också ett sätt att maximera vinsten på.

Bor Du på landsbygden kan Du stå helt utan apotek efter 1 mars nästa år. Efter det datumet är det fritt fram för ett apotek att lägga ner sin verksamhet. Läggas ner kommer det att göras. Många mindre apotek håvar inte hem den vinst ägarna förväntat sig.  Då kan Du tvingas lösa ut din medicin på ICA. Någon att fråga till råds lär inte finnas. Inte lär ICA anställa någon utbildad farmaceut.

Förr i världen såg den gemensamma ägaren till att även olönsamma apotek kunde finnas i glesbygd, eftersom det fanns lönsamma apotek i storstäderna som täckte upp det. Det finns inga vinstdrivande företag som vill jobba på de premisserna. (Alliansfritt)

Regeringen inför nu ett apoteksstöd i glesbygd. Det betyder att i praktiken  kan ägarna dvs riskkapitalbolagen plocka hem vinsten  där apoteken går bra och  föra ut den ur landet för att undgå beskattning medan skattebetalarna, Du och jag får subventionera de olönsamma apoteken. Rena rama roffarmentaliteten orkestrerad av alliansen.  Kronans Droghandelsom leder apoteksdöden vill  ens med ett glesbygdsstöd  driva apoteket vidare i Lima.

Verksamheter som apotek, sjukvård, skola och äldreomsorg är hörnstenar i vår välfärd.Det är verksamheter som marknadskrafterna inte ska   profitera på. Nu om inte förr torde det  stå klart för var och en att alliansens  privatiseringsvurm inte har människors bästa för ögonen utan genomförs av rent ideologiska skäl med syfte  att berika ett fåtal.

Rekommenderad medialäsning: Dagens Apotek om så ska glesbygdsstödet se ut…, Piteå-tidningen om när livet enbart blir en kostnad…Martin Moberg om apoteksavregllingens onsekvenser för landsbygden… Är Du lönsam gamle vän? Daniel Swedin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments