Anders Borgs sista budget?


Kritiken mot Anders Borgs och alliansens vårbudget blev inte nådig.

imageJobbpolitiken får man leta efter med ljus och lykta. Arbetslösheten tycks inte oroa Anders Borg på annat sätt än att den enligt honom inte får sänkas för snabbt då inflationen kan bli ett problem. I oktober 2006  kallade moderaterna 6% arbetslöshet för massarbetslöshet. Idag då arbetslösheten ökat till 8,5% vill moderaterna knappt ta ordet abetslöshet i sin mun.

Resonemanget om att en för snabb sänkning av arbetslösheten kan skynda på inflationen är märklig med tanke på alla jobbskatteavdag som påståtts vara jobbskapande genom en positiv påverkan på konsumtionen.

– Det är grått och kallt. För man en politik som slår sönder solidariteten mellan människor och utpekar folk som närande och tärande beroende på om man har oturen att vara sjuk eller arbetslös och bekämpar de arbetslösa i stället för arbetslösheten, ja då får man ett grått, kalt och blått Sverige, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V) ( AB)

Att   ekonomin   bäst stimuleras genom att satsa på offentliga investeringar inte sänka skatten är något Anders Borg  och alliansregeringen inte haft förstånd nog att inse.  Jobbskatteavdragen har dränerat välfärden. Kanske var det det som var meningen!

I vårbudgeten aviseras bl a en höjning av skatten på snus. Hur den höjningen ska kunna rädda välfärden är det nog få som begriper.

Men pengarna räcker inte, enligt Konjunkturinstitutets experter som nu riktar skarp kritik mot finansministerns prognos.

En bibehållen välfärdsnivå kräver fler skattehöjningar, menar experterna som säger att Borgs budget kommer att slå hårt mot offentliga verksamheter som skolor och sjukhus
– Med de beräkningarna kommer pengarna inte att räcka till för att upprätthålla personaltätheten i offentlig sektor. Då kommer det att bli fler elever per lärare och färre läkare per vårdbehövande, säger Jesper Hansson, prognoschef på KI till di.se.

I kommunerna väntar skattehöjningar för att hålen i den raserade välfärden inte ska bli allt för bestickande. Vad som skett med den moderatledda regeringens skattesänkarpolitik är med andra ord inget annat än en omfördelning från statlig till kommunal skatt. Det är något man inte talar högt om då kommunalskatten är proportionell till skillnad från den statliga skatten, vilket missgynnar de med lägre inkomster.

Finansministern försökte desperat rädda ansiktet med hänvisning till överskottsmålet något som klingar falskt då det överskridits gång efter annan.

Media:DN1234, arb, di

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
10 years ago

I vilken värld lever Anders Borg? Hotar med inflationsspöket för att slippa göra något åt arbetslösheten. Vi har ju knappt haft någon inflation och nu har vi t om deflation.