Sex timmars arbetsdag i Göteborg, en världsnyhet.

Göteborg kan stoltsera med att ha världens mest kände vänsterpartist, Mats Pilhem.

sextimmarsdagMats Pilhem, kommunalråd är talesperson för den rödgröna majoriteten i Göteborg. Beslutet om att testa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en eller flera kommunala arbetsplatser företrädesvis inom äldrevården blev snabbt en världsnyhet.

Medier från hela världen ville intervjua Mats Pilhem. Det handlar bl a om tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, Australiska radion SBS ,CNN, The independent, Telegraph, BBC, amerikanska TV-kedjan NBC och  en rad svenska medier.

Syftet med kortare arbetsdag är  att se om det ger fler jobb och bättre hälsa hos medarbetare och hur de boende påverkas.

Vi tycker att det är på tiden att verkligen pröva en arbetstidsförkortning. Jag väntar mig att man ska kunna arbeta mer effektivt när med en sextimmars arbetsdag än åtta timmar och att man kan få en rimligare arbetsfördelning i yrken som är väldigt slitsamma.Förhoppningsvis kan det leda till minskade sjukskrivningstal.” (Mats Pilhem, NT)

Märkligt att oppositionen inte inser att om man vill värna arbetslinjen finns det fog för sex timmars arbetsdag. Fler får jobb, och fler orkar jobba fram till pensionen.

Det var ett tag  sedan 8-timmars arbetsdag infördes. Nu skriver vi 2014 och samhället ser annorlunda ut. Med den höjning av produktivteten som skett vore det minst sagt märkligt om samhället inte har råd med färre arbetade timmar per person och dag.

Den rödgröna majoriteten i Göteborg får stöd av OECD som menar att kortare arbetsdag höjer produktivitet

På Toyotaverkstaden i Göteborg har sex timmars arbetsdag inte bara ökat produktiviteten utan förbättrat hälsan med färre sjukdagar som följd.

Lästips: Sex timmars arbetsdag-visst går det, ETC

Media:  DN123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments