Alliansens adelsmärke desarmerat.

Nu blir jag riktigt rädd. Vi har en finansminister som fått hybris. Eller är det snarare så att han helt enkelt ljuger.

Anders Borg påstår att jobbskatteavdraget skapat 120 000 ny jobb. Detta i strid med flera oberoende undersökningar. Häromdagen informerade  SR Ekot  om  en ny forskningsrapport från Arbetsmarknadsdepartementets institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU som slår fast att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några som helst nya jobb.

Anders Borgs teoretiska modeller håller inte när verkligheten kommer i blickpunkten. Redan förra året visade  regeringens långtidsutredning  att de teoretiska simuleringarna är osäkra:

”De studier av jobbskatteavdraget som hittills har gjorts bygger på mikrosimuleringar. Simuleringarna utgår från vissa förväntade beteendeeffekter och därefter beräknas hur många fler personer som borde ha börjat arbeta tack vare de sänkta tröskeleffekterna. Studierna har typiskt funnit att reduktionen bör leda till avsevärda ökningar av arbetsutbudet, men har varit otydliga om vilka grupper det är som i störst utsträckning kan förväntas börja arbeta. Även om dessa beteendeeffekter (mätta som elasticiteter) i största möjligaste mån har byggt på den bästa tillgängliga kunskapen så är slutsatserna osäkra. Behovet av studier på faktiska utfall är därmed mycket stort.”

Inte heller TCO:s utredning kan inte heller styrka några positiva sysselsättningseffekter.

Detta till trots hävdar såväl Fredrik Reinfeldt som Anders Borg motsatsen. När de här herrarna försöker hävda att sysselsättningen ökat använder de givetvis absoluta tal och glömmer att informera om att befolkningen samtidigt ökat.

Oklar effekt från jobbskatteavdrag

”Inga nya jobb med jobbskatteavdraget”

Borg vidhåller jobbskatteavdragens effekter

Oklar effekt av jobbskatteavdraget

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
anita
12 years ago

Har han fått hybris? Eller ljuger han?

Jag skulle säga: Både och!

Det tycks ju vara moderaternas strategi – att använda språket på ett försåtligt sätt och på så vis indoktrinera oss med sin ”sanning”. Än så länge har det varit framgångsrikt, även om jag hoppas och tror att alltfler börjar genomskåda lögnerna.

trackback
Moderaterna satsade 70 miljarder på ett jobb-skatteavdrag som inte gav några jobb
12 years ago

[…] bloggar: Det här med utanförskapet jobbskatteavdraget och sanningen ,  Alliansens adelsmärke desarmerat. ,  Socialdemokraterna, verkligheten och jobbskatteavdraget… ,  En […]

trackback
12 years ago

[…] utan ideologi är som jobbskatteavdrag utan resultat Ungefär en dag sedan Politisk vardag Alliansens adelsmärke desarmerat. Ungefär en dag sedan Annarkia Socialdemokraterna, verkligheten och jobbskatteavdraget… […]

trackback

[…] Morden i Malmö fortsätter.  Annarkia – Ohelig allians bakom svenskt ja europakten.  Annarkia 2 – Alliansens adelsmärke desarmerat.  Alliansfritt Sverige – Reinfeldt: Från noll […]