Alla talar om kungen…

Det bubblar om kungen överallt så här dagen efter.  Det mediedrev som intervjun  var tänkt att lägga sordin på når himmelska höjder.

Många har ställt krav på att kungen ska yttra sig om det som påståtts om kaffeflickor och strippklubbar. Så ställde då hans majestät upp inför kameran och journalisten på TT. Vad blev då resultatet? Trettiosex nej och några inte vad jag minnas. Detta efter att han förra gången vände blad och sa sig vilja gå vidare. Jag har inte sett hela intervjun. Nöjde mig med vad som visades i Aktuellt. Om den psykologiska litteraturen om hur en som ljuger ser ut stämmer så är en del av de trettiosex nejen inte att lita på. Han såg generad ut och ryckte på axlarna med en åtbörd som signalerade -Det är väl inget att göra något väsen av, oss grabbar emellan. En människosyn som tillåter att flickor konsumeras som dessert väcker inget annat än förakt.Det givna samtalsämnet vid kaffeborden är   kungen och hans affärer. Sanningshalten i avslöjandena, privatlivets helgd, monarkins vara eller inte vara och om det inte är synd om kungen trots allt stöts och blöts.

Till syvende och sist kan man inte komma ifrån att hela affären har satt fingret på monarkins vara eller inte vara. Det var länge sedan kungens ord var lag och inte ifrågasattes. Hur vi kan ha en författning som bygger på att kungligt blod är förmer rimmar illa med demokratin som idé. Den som innehar rikets högsta befattning står vid sidan av lagen och  kan inte granskas Det är vad vi borde uppröras över. I det sammanhanget är kungens privatliv sekundärt.

Media: dn12 ex12, gp1 , svd12 svt12 ekot1

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , ,


  8 comments for “Alla talar om kungen…

Comments are closed.