Agerar Björklund murbräcka åt Reinfeldt?

Ett i grunden sjukt valutasystem ska till varje pris räddas med sparbeting och utförsäljningar.

Trettio miljarder ska Sverige låna ut till IMF som ska rädda euron. Vad händer med de pengarna om och när euron rasar samman?

Mattias Lundbäck som bloggar på Den hälsosamme ekonomisten

År 2003 säger Carl Bildt att Sverige kommer att få en sämre utveckling om vi står utanför euron. År 2011 säger Carl Bildt att vi riskerar en sämre utveckling om vi ställer .oss utanför de 17 euroländernas uppgörelse, som i praktiken bygger på att Sverige småningom går med i EMU

[…]

Ska vi lyssna på honom den här gången? Eller ska vi backa upp Storbritannien och David Cameron, som i dag står rätt ensam?

Jan Björklund slår följe med Carl Bildt och menar att vi ska ansluta oss till euron precis som Birgitta Olsson gjorde i Agenda i går kväll. dagens Nyheters och Svenska Dagbladets ledarsidor backar upp med rop om att om inte kommer Sverige att hamna utanför och tillhöra Europas B-lag.  Men hur är det nu? Vi står ju idag utanför euron och det finns en samstämmig opinion som menar att det hittills varit den svenska ekonomins räddning. Varför i herrans namn ska vi då ansluta oss till ett projekt som från början  många menade skulle misslyckas. Att knyta ihop länder med så olika ekonomier som ex Grekland och Tyskland  har kostat ett land som Grekland skjortan. När penningpolitiken som styrs från ECB utgått ifrån Tysklands starka tillväxt  kommer länder med svagare ekonomier att ta stryk.

Syftet med euroräddningspakten är inget annat än att lämna över makt till EU och som ett brev på posten kommer det redan ödesdigra demokratiska underskottet i EU att växa sig än starkare. Vad man nu gör är att vältra över finansmarknadens misslyckande eller snarare girighet  på vanligt folk. Åtstramningar och sparpaket, höjda pensioner , sämre välfärd och ökad arbetslöshet att enligt Milton Friedmans nyliberala ekonomiska politik, sälja  ut och privatisera det är medicinen mot ett valutasystem som i sig är sjukt.  Lite chockterpi i ett läge då den ekonomiska krisen orsakad av finansmarknadens girighet  och ett valutasystem som bakbinder .

Vad gör Fredrik Reinfeldt? Ikläder sig en klädsam tveksamhet bakom vars mask döljer sig en fast beslutsamhet att inordna Sverige i EMU som fullvärdig medlem så fort det lugnat ner sig? Borde inte de herrarna Bildt, Björklund och Reinfeldt  istället lära av historien och arbeta för en ordnad reträtt för allt vad eurosamarbete heter inom EU?


Bloggat: M Moberg, Jinge, Jonas Sjöstedt ,

Media:  Dagens Arena, Expr, DN1 2 3, SvD1 2, SVT1 2, Nyhetskanalen 1 2, SR1 2, Ab1 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Politik, Voice of America, Högervridning, Moderaterna, Nyval 2012 sr dn1 svd1 ex ab Läs gärna: annarkia, 1, laakso, humanlabrat, lidköp soc, parkstugan, k&å, 1, integritet, zaramis Tweet {lang: […]