Ådalen 1931, lönesänkningar och slavkontrakt…

Skotten i Ådalen 14 maj 1931  mot strejkande arbetare är en händelse som satt spår. En förgången tid som upprepas i ny skepnad.

Arbetsgivarna ville sänka lönerna . Facket sa nej och arbetarna motade bort de strejkbrytare arbetsgivarna anlitat. Den 14 maj demonstrerade  arbetarna och möttes av militärens kulor. Fem personer dödades. Inte långt härifrån utanför Brastad i Vinnbräcka sköt militär mot strejkande stenarbetare 1908.

80 år har gått sedan skotten i Ådalen. Mycket har hänt . Ett annat mer jämlikt  Sverige tog form med hjälp av arbetarrörelsens kamp för bättre villkor. Ett samhälle med generell välfärd byggdes upp.

Ådalen 1931, lönesänkningar och slavkontrakt. Historien upprepar sig.

Det som tog några generationer av mödosamt arbete att bygga upp rivs nu ner bit för bit. Dåtidens AK-arbete, arbete som anvisades arbetslösa går igen i fasans FAS3 med slavliknande kontrakt och dåligt betalt.  Här i närheten användes AK-arbetare för att bygga Sotenkanalen.  En efterlängtad kanal för att undvika skären utanför. Ett arbete som borde ha uppförts med full betalning. Nu som då vill arbetgivarna sänka introduktionslönerna. Anders Borg ger sitt fulla stöd. Då hade en högerregering ersatts med en folkpartistisk. Idag återfinns moderaterna fd högerpartiet och folkpartiet i samma regering. Högerpolitik då som nu.

Media:SR, DN, Svd, AB1, Svt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

12 comments for “Ådalen 1931, lönesänkningar och slavkontrakt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.