63 år av förtryck.

Idag  högtidlighålls minnet av Al Nakba, den stora katastrofen för det palestinska folket.

63 år med vägspärrar, flyktingläger och dagliga trakasserier. En nyligen uppförd apartheidmur och etnisk rensning.

Palestinian demonstrators took to the streets in East Jerusalem, the West Bank and the Gaza Strip on Sunday for Nakba Day, an annual day of protests marking the creation of the State of Israel.Haaretz

I år är det 63 år sedan fler än 750 000 palestinier fördrevs från sina hem och  hela byar jämnades med marken. I 63 år har den Israeliska staten trakasserat de palestinier som bor i området. Idag bedriver staten Israel etnisk rensning genom att fördriva Palestinier från sina hem i Jerusalem. Bosättningarna på ockuperad mark fortsätter trots att de strider mot internationell rätt.

More protests in East Jerusalem after seventeen-year-old was shot ahead of “Nakba Day”.Al Jazeera

Videon är från byn Nabi Saleh. Två aktivister skadades svårt när gränspolisen  attackerade den ickevåldsdemonstration de deltog i.

Under dagen har det rapporterats om hur israelisk militär möter demonstranter med öppet våld med flera skadade och döda som följd.

Enligt rapporter som återgavs i den israeliska tidningen Haaretz på eftermiddagen hade totalt minst nio dödsoffer krävts: fyra vid gränsen mot Libanon, fyra på Golanhöjderna och ett i Gazaremsan.(SvD)

Den 17 maj anordnar Ship to Gaza på Folkteatern i Göteborg en stor gala i solidaritet med Gazas instängda befolkning. För mer information se HÄR.

Bloggat; Jinge, Dessa mina minsta bröder

Media: DN 12 SVD 1,  AB1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Please follow and like us:

  5 comments for “63 år av förtryck.

 1. Jerry
  15 maj, 2011 at 18:44

  Har du hört om den judiska Naqba النكبة ? – Det tvivlar jag!
  http://youtu.be/ZqzEo2GFxOM

  • 15 maj, 2011 at 19:03

   All etnisk rensning är vedervärdig var den än förekommer och måste fördömas. Dock kan palestinierna inte lastas för de progromer som skett i arabiska länder.De kan inte heller rättfärdiga de övergrepp som skett/sker mot palestinier av den Israeliska staten.

   Lästips: “Förintelsen är över och vi måste resa oss ur askan” av Avraham Burg fd talman i Knesset

 2. Jerry
  15 maj, 2011 at 19:05

  63 år med vägspärrar?
  Du skall ta bort 19 år eftersom västbanken ockuperades FÖRST 1967! Och dagliga trakasserier kunde startas då….

  Det första gången jag hör att staten Israel bedriver etnisk rensning genom att fördriva Palestinier från sina hem – israeliska araber (palestinier) är visserligen inte första klassens israeliska medborgare, men de fördrivs inte ur sina hem!

  “En person dog och 17 skadades när en lastbil rammade en buss och flera personbilar i Tel Aviv i Israel på söndagsmorgonen.

  Polisen säger att fordonet kördes av en israelisk arab och att olyckan tycks ha varit medveten.”

  “Under söndagen samlades tusentals palestinier i flera städer för att uppmärksamma Nakba, som minne av att 700.000 palestinier flydde eller fördrevs under kriget som pågick när Israel utropades 1948.”

  Din teori är att fler än 750 000 palestinier FÖRDREVS från sina hem…

  • 15 maj, 2011 at 19:15

   500 palestinska byar avfolkades och raserades och över 700 000 palestinier tvingades på flykt. Al Nakba är inte bara en dag att minnas den pågår än idag. Den etniska rensningen i Jerusalem är ett faktum som fördöms av FN.

   Lästips: Ilan Pappes ”The Ethnic Cleansing of Palestine”

 3. Henke
  16 maj, 2011 at 11:07

  personargumentation/ personangrepp accepteras ej se kommentarsreglerna!

Comments are closed.