Lämnar Reinfeldt walk over till EU?

Demokratin sätts på undantag då marknaden ska blidkas.

Reinfeldt håller inte ord. Det har vi redan fått erfara. Nyligen lovade han att skattebetalarnas pengar inte skulle gå till Greklands banker.  Idag har han efter bifall i EU-nämnden gett klartecken till att  Sverige ska bidra till den internationella valutafonden som i sin tur ska pytsa ut  stödlån  till krisländer som Grekland och Italien. Det handlar om 200 miljarder där de 10 länder som står utanför eurozonen förväntas betala in 50 miljarder. Hur stor andel av den summan som Sverige ska bidra med framgår inte. Till detta ska en permanent krisfond för eurozonen upprättas. Hur mycket och om Sverige som icke-medlem i eurozonen ska betala till den fonden är oklart.

Vad som nu sker är att Tyskland och Frankrike dikterar villkoren för EU-samarbetet. Trycket att  få samtliga länder inom EU att ansluta sig till ett avtal som sedan ska skrivas in i EU-fördraget  är stort. Storbritannien  och Ungern säger nej medan Fredrik Reinfeldt säger sig vara tveksam.  Den tveksamheten kan snabbt förändras till ett stort JA-rop.  Reinfeldt har ju gjort sig känd för att säga en sak men mena och handla på ett helt annat sätt.

De förändringar som Tyskland och Frankrike förordat innebär att makten över den ekonomiska politiken lämnas över till EU.  Utgångspunkten är att eurokrisen i grunden handlar om bristande budgetdisciplin varför EU ska ta över kontrollen.

Ingen ifrågasätter om valutaunionen i sig är sorgebarnet trots att det blivit alltmer uppenbart att  den saknar förutsättningar att fungera. Ekonomisk kris, arbetslöshet och ökande fattigdom är vad som följt i dess spår.   Detta till trots ska valutaunionen och euron  till varje pris räddas och marknaden ska därför blidkas.  En marknad som berikat sig på det systemfel som gjort det möjligt att köpa och sälja statsobligationer  i det oändliga.


Bloggat: Jonas Sjöstedt,

Media: Dn1 , Svd12345, AB1, Svt , Sr1, Ex

Andra om , , , , , ,

 

 

3 comments for “Lämnar Reinfeldt walk over till EU?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.