11 september, ett datum som satt spår.

11 september är ett datum som får många av oss stanna upp och minnas. Det är ett datum som förknippats med ond bråd död.

1973, den 11 september störtades den folvalde presidenten i Chile. En militärkupp understödd av näringslivet, det USA:ägda storbolaget ITT och USA:s regering satte stopp för den reformpolitik som president Allende inlett för att förbättra villkoren för vanligt folk. Den reformistiska vägen till socialism ersattes med en militärdiktatur som innebar ett rent skräckvälde där ingen gick säker. I två decennier fick Pinochet ostört ägna sig åt förföljelse,mord och tortyr på politiskt oppositionella.
Kuppen var inspirerad och hade stöd av CIA, det USA:ägda storbolaget ITT och USA:s regering.

11 september förknippas  kanske främst  med terroristatacken i New York och Washington för 12 år sedan. Det var en  attack som visade på det amerikanska samhällets sårbarhet och traumatiserade  ett helt land. Det var en attack som blev startskottet på en vedergällning som saknar motstycke när George W Busch med bister min deklarerade: 

  -Ni som inte är med oss är emot oss – och utropade ett krig mot terrorism.

Irak, Afghanistan, Guantanamo och Abu Ghraib. Bomber över civila och fängslande utan rättegång. Förarlösa plan, drönarattacker mot presumtiva terrorister. Ond bråd död utan rättegång. Terroristnoja och islamofobi och en fundamentalism som gavs näring. Det var vad som följde i spåren.

 2003 fick vi våret eget 11 september. Då mördads  Anna Lindh, Sveriges utrikesminister. Ett politiskt mord eller som det beskrivits i media ,ett vansinnesdåd utförd av en psykiskt sjuk person. Ingen hotbild fanns enligt Säpo och  lät Anna Lindh promenera omkring på Stockholms gator utan livvaktsskydd.

Det är vid den här typen av händelser, starkt känsloladdade och traumatiska händelser, vi efteråt kan ange exakt var vi befann oss när vi fick kännedom om vad som hänt. Det är händelser som satt djupa spår och påverkat många människors liv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders
Anders
10 years ago

Och Ronnie Peterson avled den 11 september 1978 efter en olycka dagen före vid F1 på Monza, Italien.