Skyfallen ett preludium till klimatförändringen?

Regnet har ställt till problem i närheten av  mina hemtrakter. Huskvarna och Visingsö har drabbats men värst är det i östra Jönköpings län och Kalmar län. En naturkatastrof säger polisen.


Extrem väder drabbar olika delar av landet från och till men aldrig tidigare så ofta som nu. Ett tecken på den klimatförändring som i framtiden kommer att ställa till allt större problem med återkommande extrema väderförhållanden och höjda havsnivåer. I Göteborg förväntas havsnivån stiga mer än vad som tidigare beräknats något som borde påverka all samhällsplanering.

På norra västkusten har vi varmt, mycket varmt och sol. En fuktig värme som tar på krafterna. I havet rena rama manetinvasionen då vattentemperaturen är ovanligt kall för årstiden. Inget att klaga på med tanke på hur smålänningarna får kämpa för att hålla vattenmassorna stången. För många handlar det om att rädda ägodelar från att dränkas när källare och första planet i i villan omvandlas till simbassäng. Det handlar om svåra översvämningar från Mariannelund ner mot Hultsfred.

Klass 3-varningen för extremt höga flöden kvarstår, enligt SMHI, i Jönköping och Kalmar län. Regnvattnet har börjat rinna ut i större vattendrag. Kulmen väntas inträffa i morgon eller under onsdagen. (GP)

Än så länge har inga personskador rapporterats.  Det gäller att ta det lugnt på vägarna då flera sträckor har rasta samman på grund av vattnet.

Länsväg 993 norr om Gränna stängdes helt och hållet sedan lera, jord, grus och sten rasat ner på vägen.
Istället har trafiken dirigerats om till E4. (Jnytt.se)är att det förväntas bli

 Regnet dränkte Småland och många är drabbade.Hur det känns att inte kunna påverka förloppet är svårt att förstå. Det är känslan av  hjälplöshet som brukar leda till skadlig  stress.

Än är faran inte över utan läget förväntas bli än värre och dessutom drabba nya områden. Hur fungerar försäkringar vid extremväder? Täcker de de skador som uppstår?

Media: ab, sr, gp, dn1, svd, sydsv


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Please follow and like us:

  7 comments for “Skyfallen ett preludium till klimatförändringen?

 1. Carl H
  9 juli, 2012 at 13:14

  Jodu, varmt och mycket regn ar ett preludium till klimatforandringar men det ar ju ocksa kallt och torrt. Bra att med ett ord kunna tacka in alla aventualiteter. Du har inte funderat pa inneborden i ordet nyttig idiot?

  • 9 juli, 2012 at 17:07

   Ogrundade påståenden och personargument hör inte hemma i en diskussion om klimatförändringens vara eller icke vara. Du är välkommen att kommentera/ diskutera under förutsättning att du använder dig av fakta.

   • Carl H
    10 juli, 2012 at 05:56

    XXX kommentaren struken se nedan

    • 10 juli, 2012 at 14:22

     Jag upprepar:
     Personargument ogrundade påståenden och rena personangrepp hör inte hemma i kommentarsfältet!
     Se kommentarsreglerna!

     /annarkia

 2. Larsa
  9 juli, 2012 at 14:09

  Som svar på frågan i rubriken: Nej. Tvärtom.

Comments are closed.