Skyfallen ett preludium till klimatförändringen?

Regnet har ställt till problem i närheten av  mina hemtrakter. Huskvarna och Visingsö har drabbats men värst är det i östra Jönköpings län och Kalmar län. En naturkatastrof säger polisen.


Extrem väder drabbar olika delar av landet från och till men aldrig tidigare så ofta som nu. Ett tecken på den klimatförändring som i framtiden kommer att ställa till allt större problem med återkommande extrema väderförhållanden och höjda havsnivåer. I Göteborg förväntas havsnivån stiga mer än vad som tidigare beräknats något som borde påverka all samhällsplanering.

På norra västkusten har vi varmt, mycket varmt och sol. En fuktig värme som tar på krafterna. I havet rena rama manetinvasionen då vattentemperaturen är ovanligt kall för årstiden. Inget att klaga på med tanke på hur smålänningarna får kämpa för att hålla vattenmassorna stången. För många handlar det om att rädda ägodelar från att dränkas när källare och första planet i i villan omvandlas till simbassäng. Det handlar om svåra översvämningar från Mariannelund ner mot Hultsfred.

Klass 3-varningen för extremt höga flöden kvarstår, enligt SMHI, i Jönköping och Kalmar län. Regnvattnet har börjat rinna ut i större vattendrag. Kulmen väntas inträffa i morgon eller under onsdagen. (GP)

Än så länge har inga personskador rapporterats.  Det gäller att ta det lugnt på vägarna då flera sträckor har rasta samman på grund av vattnet.

Länsväg 993 norr om Gränna stängdes helt och hållet sedan lera, jord, grus och sten rasat ner på vägen.
Istället har trafiken dirigerats om till E4. (Jnytt.se)är att det förväntas bli

 Regnet dränkte Småland och många är drabbade.Hur det känns att inte kunna påverka förloppet är svårt att förstå. Det är känslan av  hjälplöshet som brukar leda till skadlig  stress.

Än är faran inte över utan läget förväntas bli än värre och dessutom drabba nya områden. Hur fungerar försäkringar vid extremväder? Täcker de de skador som uppstår?

Media: ab, sr, gp, dn1, svd, sydsv


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Carl H
Carl H
12 years ago

Jodu, varmt och mycket regn ar ett preludium till klimatforandringar men det ar ju ocksa kallt och torrt. Bra att med ett ord kunna tacka in alla aventualiteter. Du har inte funderat pa inneborden i ordet nyttig idiot?

Carl H
Carl H
12 years ago
Reply to  annarkia

XXX kommentaren struken se nedan

Larsa
Larsa
12 years ago

Som svar på frågan i rubriken: Nej. Tvärtom.

trackback

[…] Högbergs tankar, if – översvämmade hus – så kan du minska skadorna, annarkia – Skyfallen – ett preludium till klimatförändringen?, Överlevare – att leva efter 2012, Kärlek och politik,  Dela det här:DelaTwitterSkriv […]