När ska forskarnas varningar hörsammas?


Extremovädren avlöser varandra. Klimatforskarna varnar och politikerna blundar.

Tyfonen Haiyan talade till oss.Tyfonen  hade en en vindhastighet på 87 meter per sekund. Det gör Haiyan till den kraftigaste orkanen någonsin, enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I går stod Usa på tur eller snarare i vägen från ett kraftigt oväder.

wikibild

Wikibild

Med mycket stor styrka svepte vindar på söndagen med sig allt i sin väg över stora områden i den amerikanska Mellanvästern. Värst var förödelsen i Illinois, men 26 delstater befann sig i farozonen. Närmare åttio tornados drog också över Indiana, Iowa, Michigan, Missouri, Ohio and Wisconsin; därefter ned mot Kentucky och Tennessee.(DN)

Nyligen svepte storm in över Hallandskusten och Skåne. I helgen var det längst upp i norr som mäniskor drabbades av oväder som satte stopp för strömförsörjning och mobiltäckning.

På klimattoppmötet i Warszawa riktades  ilska från flera fattiga länder mot den rika världens ovilja att minska utsläppen.  Inget av vikt händer. Är det först när den rika delen av världen börjar drabbas av väderkatastrofer som politikerna vaknar?

I går skrev jag om den filipinske delegatens tal där han avslutade med en uppmaning att agera och till de som inte ser ett samband mellan extremoväder och klimatförändringen gav han rådet att besöka Filippinerna.

Vetenskapen kan inte slå fast ett enkelt samband mellan klimatförändringarna och enskilda extrema väderfenomen,   men  blir allt mer säkra på att antalet extrema väderfenomen och deras styrka ökar på grund av klimatförändringarna.

Media: DN1234,SvD1234,SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments