Klimatmötet en väckarklocka?


Klimatmötet skapar rubriker. För hur länge?

Ny forskning visar att uppvärmningen går snabbare än väntat och att höjningen havsnivåerna går snabbare än väntat.

Havsnivåerna har stigit 60 procent snabbare än vad FN:s klimatpanel IPCC har spått, visar en utvärdering som flera forskare presenterar i samband med klimatmötet i Doha. (DN)

Det kommer att skapa stora problem för städer som ligger nära havet i södra Sverige. Har en stad som Göteborg överhuvudtaget tagit hänsyn till stigande havsnivåer?Det byggs glatt runt  Norra Älvstranden utan minsta eftertanke.  Visst är det tjusigt att bo så nära city och mysigt att ha en egen kaj att vandra på.  Idag!  Om några decennier räcker kanske  inte de chica  1000-kronors  stövlarna av märket Hunter om man ska ta sig fram torrskodd. om sisådär 50-100 år?  Rubrikerna som oroar försvinner så snart mötet i Doha är över.

V Storgatan i Jönköping, januari 2010

Extremväder är oftast kortvariga och det är så lätt att förtränga varningssignaler.  Men inte ens den mest inbitne klimatförnekare lär kunna blunda för att något är på väg att hända, att allt inte står rätt till om SMHI;s senaste prognos om vargavinter så snart efter den förra slår till.

Det kan bli ett långvarigt besök av vintern, visar det sig, och det har med NAO att göra. Tryckfördelningen över vår del av jordytan talar just nu för bestående kalla vindar, skriver Mattias Lind i ett detaljerat blogginlägg på SMHI:s hemsida.(DN)

En höst med regn och åter regn , fuktigt och trist  och på det smällkall vinter. Hur påverkas vi av sådant väder?

Lästips:“Centrala stan blir svårbebodd”, GP

Media: DN1,2,3, AB1 ,2 ,3, SvD1,GP1,2,3, SvD2,3,4,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Please follow and like us:

  4 comments for “Klimatmötet en väckarklocka?

 1. Jarre
  29 november, 2012 at 16:36

  pffft kom tillbaka då det vart vinter i mer i ett år så kanske jag lyssnar klimattomte.

  • 29 november, 2012 at 16:44

   Du kanske också vill vänta tills havsnivån har stigit en och annan meterinnan Du vill lyssna?

 2. Dennis Nilsson
  1 december, 2012 at 19:49

  Märkligt att det inte kommer upp till diskussion vad vi människor gör ifall klimatförändringarna inte beror på oss människor, utan är en del av naturens cykler som sträcker sig över århundratusenden. Den moderna människan, Homo Sapiens, har funnits till i bara ca 100.000 år.

  Som bekant så ökade havsytan med 120 meter i norra Europa för 12.000-6.000 år sedan, och skapade bl.a det som vi idag kallar för Nordsjön. Den forna landytan sträckte sig från England till Danmark, och kallas för Doggerland. Det kan man kalla en REJÄL klimatförändring. http://en.wikipedia.org/wiki/Doggerland

  Ändock finns det inget av detta att läsa i mänsklighetens historia, eftersom skrivkonsten inte fanns då. Det enda som finns kvar är olika legender, som den om Noaks Ark.

  Ifall vi minskar våra utsläpp till förindustriell nivå under många år framöver, och klimatet alltjämt förändras. Vad gör vi då? Detta är en scenario vi borde ta och planera OMGÅENDE för.

  • 3 december, 2012 at 16:41

   Men snälla Du. I den klimatrapport som nyligen presenterades av Världsbanken räknar forskarna med 1-2 meters höjning av havsnivån, till följd av en temperaturhöjning på 4 grader.

   Skulle prognosen slå in är det den kraftigaste uppvärmningen som skett på 20 miljoner år.
   Något som borde stämma till eftertanke!

Comments are closed.