Ringduveparets bobyggande skändas.

Två år i rad har ett ringduvepar byggt bo i granen  en meter från min balkong. Ett naturens under mitt i betongdjungeln mitt i stan.

Ett fantastiskt skådespeleri att följa häckningen, äggen och ungarna fram till dess att de blivit flygfärdiga.

Allt skulle var frid och fröjd om inte ” vän av ordning”,  en granne som bestämt sig för att ringduvorna inte är välkomna som hyresgäster. Förra året  lät han boet vara i fred efter mycket om och men rev det när ungarna flyttat ut. För några dagar sedan var paret på plats igen. I år ska varje pinne bort  lovade han då högröstat. Jag vädjade utan framgång. Tappade andan då mannen ifråga i förmiddags utrustad med en lång stör med försiktiga steg smög fram till granen. Där stod han nedanför min balkong och  körde omkring stören  bland granens grenverk. Samlade mig och frågade lugnt om han inte var medveten om att det han sysslade med kan betraktas som djurplågeri. Fick ett vresigt svar tillbaks att ”sluta upp med det där tjafset”.
Han har bestämt sig. Några fågelungar ska inte kläckas på gården. Ett föräldrapar och två fågelungar under några veckor som gäster i granen. Vilken skada kan de göra?
Hittade följande på nätet från Sveriges Ornitologiska Förening:

Och det är definitivt aldrig tillåtet för en enskild boende i en bostadsrättsförening att på eget bevåg riva några fågelbon. Det är i så fall bostadsrättsföreningen, eller annan markägare som – efter tillstånd från aktuell kommun – har denna möjlighet. Lagstiftningen inom detta område är förvisso komplicerad och formuleringarna är tyvärr ganska luddiga. Men jag är ganska säker på att jag gett en korrekt beskrivning.

Någon sådan förfrågan har styrelsen i vår bostadsrättsförening mig veterligt inte lämnat in.  Vad gör jag? Väljer grannsämjan eller fåglarna? Eller gör som fåglarna tvingas göra? Letar ny boplats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
13 years ago

Tveka inte, fåglarnas rätt ska skyddas!

Anton
Anton
13 years ago

Hur tänker någon som som gör så?
XXX

Rebeka
Rebeka
13 years ago
Reply to  Anton

Förstörelselusta? Makt? Fågelfobi? Tvångshandling? Dumhet? Okunskap?