Kajor en vanlig syn i Jönköping.

I USA föll massor av fåglar – rödvingade trupialer – ner från himlen under Nyårsnatten.   Forskare trodde att de kan ha stressats ihjäl av fyrverkerier. I går  låg hundratals döda kajor på en gata i Falköping.

Ornitolog Anders Wirdheim tror att fåglarna kan ha stressats till döds.

– Det här var ovanligt! Troligen är de kajor. De övervintrar i stora flockar. Om de blir utsatta för upprepade störningar nattetid kan de bli så stressade att de flyger ihjäl sig. Antingen dör de av utmattning eller så flyger de in i vajrar, grenar och master i mörkret.(AB)

Kajor nämndes första gången i skrift redan på 14000-talet.    I Jönköping både syns  och hörs de i skymningen då de flyger  omkring i jättelika flockar mellan hustaken innan de uppsöker sin kvällskvist. Jag  upptäckte kajorna först när vi flyttade ner till city. En jättelik flock kajor ovanför huvudet fick mig att minnas filmen Fåglarna  och känslan blev därefter. Efter mitt första  chockartade möte med kajorna  har jag vant mig vid att ha dem som grannar på hustaken  om kvällarna. Tyra (katten) reagerade alltid lika blixtsnabbt och ockuperade sin fönsterplats och njöt av skådespelet när de började samlas på taken runt omkring.

I södra Sverige har kajorna blivit allt fler, alla övervintrar inte utan flyttar söderut och återkommer i februari eller mars.

Antalet häckande par i Sverige är uppskattade till mellan 150.000 – 400.000 par. Kajan är ca 33-36 cm stor fågel som lever i par hela livet. Sveriges ornitologiska förening)

I några städer anses kajan vara ett så störande inslag att det är tillåtet med skyddsjakt vilket knappast är till någon som helst nytta. De återkommer eller så flyttar andra fåglar in istället.

Media: AB1, DN1, ExGP ,Svd, Svt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kajor en vanlig syn i Jönköping […]