SD röstar som alliansen när det kniper.

Ingen nyhet direkt  att Sverigedemokraterna sällar sig till alliansen när det blir allvar. Det är att fullt naturligt att ett parti på högerkanten stöder högerpolitik vid voteringar  i riksdagen.

Av de totalt 133 huvudvoteringarna i kammaren var 48 stycken sådana där SD kunnat fälla avgörandet. I 44 av dem röstade SD med de borgerliga.(Svd)

Då riksdagen exempelvis skulle rösta om huruvida den bortre gränsen i sjukförsäkringen skulle tas bort eller ej. röstade sverigedemokrater och allianspolitiker för att behålla gränsen. Den sjuka sjukförsäkringen fortsätter att rulla på med allt fler utförsäkrade som får söka stöd på socialkontoret.

Det som förvånar är att alliansen avkräver av de rödgröna partierna att se till att regeringens förslag antas av riksdagen.

Intressant är att notera att om grundlagsändringen som kräver att en omröstning i riksdagen ska avgöra vem som ska bli statsminister och få bilda regering hade genomförts före valet då hade Fredrik Reinfeldt varit tvungen att öppet förhandla med Sverigedemokraterna om deras  stöd.

Media: AB1 , GP, HD, KB, SvdSvt1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
13 years ago

”Intressant är att notera att om grundlagsändringen som kräver att en omröstning i riksdagen ska avgöra vem som ska bli statsminister och få bilda regering hade genomförts före valet då hade Fredrik Reinfeldt varit tvungen att öppet förhandla med Sverigedemokraterna om deras stöd.”

Nej, han kunde lika gärna ha förhandlat med något parti i den rödgröna röran.

Patrik, Ängelholm
13 years ago

Media skyddar S genom att bara visa den ena sidan av myntet. Kritiska läsare undrar förstås även vad som gäller omvänt, och här kommer de siffrorna, i det närmaste identiska med motsvarande för SD.

Av de totalt 133 huvudvoteringarna i kammaren var 42 stycken sådana där S kunnat fälla avgörandet. I 38 av dem röstade S med de borgerliga.

Annarkia
Annarkia
13 years ago

Det var Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg som beställde utredningen och förklarade varför så här

– Det har påståtts att vi aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna för att komma åt regeringen. Men undersökningen visar att regeringen sitter kvar på grund av indirekt stöd från Sverigedemokraterna, säger han till TT.

Det är den rätta kontexten. Det betyder inte att media skyddar s.

Patrik, Ängelholm
13 years ago

Hmm jo det gör det. Men jag har redan motiverat, så nog om det.

Men vad det framförallt betyder är att regeringen sitter kvar på grund av indirekt stöd från S, likväl som SD. Påpekas bör förstås också att det inte enbart handlar om antalet ärenden man stött eller inte stött, utan också vikten av varje enskild fråga.

Så får t.ex. S-stödet till regeringen ang. grundlagsförändringarna den 24 nov anses mycket tung. Eftersom SD gick emot, så hade regeringen fallit där, om S också gått emot.

Glömde bifoga SD’s motsvarande undersökning innan. Den finns här:
http://sverigedemokraterna.se/riksdagen/2011/01/05/rodgrona-rostade-med-alliansen-9-av-10-ganger/