Inget lammkött till påsken på vårat bord!

Lamm är en vanlig rätt på vårt middagsbord, lammkotlett, lammgryta eller lammfärslimpa. God mat och bra djurhållning har jag trott. Men är det så säkert? Idag informerar media om ett nytt sätt att föda upp lamm. Lamm som snabbuppföds. Lamm som inte får vistas ute.  På en gård har uppfödare  dessutom fått dispens att  inplantera  embryon på kirurgisk väg i tackans livmoder. Snabbväxande lamm som föds lagom till påsken. I Sverige är det lag på att alla lamm ska  vara ute och beta från den 15 juni, men då har omkring 50 000 av lammen i Sverige redan hunnit bli slaktade.

Ökad efterfrågan på lammkött har lockat fram en industriell och konstlad uppfödning av lamm.

Jag säger nu Nej tack till lamm inför påsken. Jag vill inte som konsument indirekt  delta i en oetisk djuruppfödning. Och kanske är det dags att överväga att bli vegetarian på riktigt.

Bloggat:  Jinge undrar var djurrättsaktivisterna är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
13 years ago

Men nu är detta medias vinklingar. Skyll inte detta på lammnäringen, den anpassar sig till det som konsumenten vill ha, om den ska överleva. Det är både mer jobb och dyrare att föda upp stalluppfödda lamm än att föda upp lamm på bete. Konsumenten efterfrågar lammköttet året runt och man får bra betalt för det på våren och inte alls på hösten.

Sedan tror inte jag att de här lammen har det så dåligt. Titta på bilderna på http://www.svd.se . De går i ljusa byggnader och får bra mat (till största delen grovfoderbaserad). Djuren har det inte så idylliskt som i Lambi reklamen på betet som folk tror. Där drabbas de oftare av parasiter, fästingar, klövröta, dåligt väder och rovdjur än vad de gör inne. Uppfödningen är heller inte så intensiv att djurens välfärd påverkas. Det är inga slaktkycklingar som inte kan gå. De går med sina mammor på en stor halmbädd och kan skutta omkring. Torrt, ljust och fint och bra med mat tror du verkligen att de mår dåligt?

annarkia
13 years ago
Reply to  Lotta

Fina bilder med nytt torrt hö på den gården svd besökt det stämmer.

Nils Dacke
13 years ago

Detta inlägg visar med all tydlighet vilken okunskap du besitter om får och djurproduktion. vi producerar cirka 37% av allt lammkött vi äter dvs bara en bråkdel själva, resten importerar vi. Hur stor det till i resten av världen tror du?

Har inte vi världens strängaste djurskyddsregler som gör att vi har för LITE bönder. nyss var kritiken att kor fick gå ute året om som gjorde att folk blev upprörda och nu att lamm inte släpps ut.

Om du bryr dig om miljön och djur ska du äta SVENSKT lamm i större omfattning och då om du vill frysa ner eller köpa nerfryst så att du kan äta lamm till påsk.

Joanna
Joanna
13 years ago
Reply to  Nils Dacke

Myten om de lyckliga svenska kött-djuren är det allt fler som inser vara just en myt.

Arne,
Arne,
13 years ago

Apropå Paulsen’s utspel.

Googla,
GMO Marit Paulsen

Och numera är skräpet här men ingen skriver om det.

Fury as EU approves GM potato,
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu-approves-gm-potato-1915833.html

Hyckleriet tar sig till nya topp placeringar…

Michael
Michael
13 years ago

Växter framför djur hellre.

Ljus framför växter hellre.

Mamma
Mamma
13 years ago

Jag blir ledsen. Jag och min familj bor på landet och har varit på gårdar med lammproduktion många gånger. Jag känner mig helt trygg i den produktion som bedrivs. Att media väljer att spegla, att någon håller på med embryo borde inte göra att hela kåren svärtas. Jag har ringt runt till flera lammproducenter idag. De känner sig påhoppade och att inte sanningen kommer fram. Det finns alltid de som inte sköter sig, så inom vården och Polisen också men det betyder ju inte att alla Poliser eller läkare är idioter för det…? Nä ta och se er omkring innnan ni dömer en hel kår.

Fårbonde
Fårbonde
13 years ago

Jag kan garantera alla där ute att ni KAN äta lamm med gott samvete. Lammen som föds upp på stall har det mycket bra. De hoppar runt och leker i halmen och myser med sina mammor och syskon. När de är runt 8 veckor skiljs de av från mammorna, de väger då minst 25 kg och klarar sig mycket bättre på egen hand. Slakas gör de när de väger runt 40-45 kg beroende på ras och kön. De är ganska stora med andra ord, men framförallt mår de mycket bra. De vistas i en trevlig miljö, och får god och näringsrik mat.

Tror faktisk att lammen har det betydligt bättre än många människor i vårat land och vistas och sjukhus och äldreboenden.

Själva har vi nästan 300 lamm nu som mår som små prinsar och prinsessor.

annarkia
13 years ago
Reply to  Fårbonde

Det är ju det som sticker ut de som inte sköter sig som får medias uppmärksamhet.
Reportagen har trots detta fått mig att tänka efter och inse mitt ansvar som konsument. Jag äter inget kött av lamm som inte fått lov att beta ute. Därför får det bli fryst lamm, lamm som betat i Pyrenéerna eller inget alls. Det är mitt val.

Jill Linnerheim
Jill Linnerheim
13 years ago

Jag tycker att all köttproduktion i Sverige är oetisk. Djuren får ju inte bli fullvuxna, utan slaktas redan som barn. Varför ska vi ha så mört kött att vi lika gärna kan äta en banan? Om jag äter kött, så är det för att jag vill ha något att verkligen tugga på. Djuren får inte heller, oftast, leva i en naturlig miljö.