Har vi rätt till vår egen död?

En 31-årig totalförlamad kvinnas vädjar om få avsluta sitt liv :

– Det är min uttryckliga önskan att respiratorn stängs av efter det att jag har sövts, skriver kvinnan som varit bunden vid respirator sedan sex års ålder. Läkarna är positiva till att bistå henne men Socialstyrelsen är tveksam.

Socialstyrelsen tvingas nu att göra ett ställningstagande och kommer att arbeta fram riktlinjer till hjälp för vårdpersonalen.

Har vi   har rätt till vår egen död? Ha vi  rätt att bestämma vad som ska ske med oss  i livets slutskede?  Kvinnans vädjan om att få bestämma över sin egen kropp har fått många av oss att tänka efter. Frågan är komplex och har flera bottnar. Passiv dödshjälp , att sluta ge näringstillförsel eller antibiotika till en sjuk människa i livets slutskede är tillåten men inte aktiv  dödshjälp. Att ge sömnmedel som leder till att någon dör innan respiratorn stängs av rubriceras som aktiv dödshjälp och mord.  Det handlar om en hårfin gränsdragning.  Personligen ser jag ingen skillnad på att sluta ge näringstillförsel och att sluta ge syre via en respirator. Som cancerpatient kan jag säga nej till vidare cellgiftsbehandling varför ska då kvinnan inte kunna säga nej till vidare syretillförsel?

Risken är att så kallad aktiv dödshjälp kan komma  att missbrukas i den mån att patienter kan känna sig som en börda alt vårdpersonalen kan tycka så i besparingstider.

Jag har alltid tyckt att frågan är svår att ta ställning till. Den förlamade kvinnans vädjan om att bli nedsövd för att slippa smärtan som uppstår då hon kvävs när respiratorn stängs av, vilket är hennes önskemål  har fått många med mig att göra ett ställningstagande.

Vi måste ha rätt att bestämma över vår egen kropp och välja bort smärta och ångest i livets slutskede det är mitt ställningstagande. Vi måste ges rätten att själva bestämma om vården ska avslutas  om vi lider av en sjukdom som det inte finns någon bot på.

Det är viktigt att personalen inom sjukvården får ett klart svar och riktlinjer från Socialstyrelsen hur man ska förhålla sig.

Vad säger lagen, DN

AB 1,2, 3,4, SvD, 1, 23
Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments