Spelen i Sotji en skamfläck!

Banar OS-spelen väg för förtryck? En berättigad fråga efter att ha sett Uppdrag Granskning om hur de som byggt anläggningarna behandlas.

os70 000 arbetare varav många gästarbetare från Kaukasus och Centralasien har fått återvända utan vare sig lön eller reda pengar på fickan.

Human Watch, en människorättsoganisation har rapporterat om inlåsta pass, långa arbetsdagar utan helgvila och i vissa fall utebliven lön. Uppdrag granskning visade hur en arbetare som krävde sin lön, torterades svårt och kördes på porten. Det finns alltför många vittnesmål som visar att samma behandling drabbat andra som protesterat.

Inte heller har någon hänsyn visat de bofasta. För att ge plats till nybyggen har tusentals famijer vräkts och tvångsförflyttats från sina hem. En hantering som Ryssland inte är ensam om.
Hur olympiska kommittèn kunde godkänna OS-spel i Sotji är ofattbart. Om 40 000 poliser kan garantera säkerheten för publik och åskådare under spelen återstår att se. Sotji ligger farlgt nära Kaukasus, ett område där befolknngen protesterat mot rysk överhöghet i 150 år. Kontrollen av de som besöker Sotji lär bli rigorös och och t om en verkligt  obehaglig upplevelse  som kan bli svår att glömma.

Ryssland,en auktoritär stat med omfattande korruption och med en despot som Putin som frontfigur är så långt från en demokrati man kan komma. Nu har OS-kommitten bjudit den mannen på spegelglans i gem att förlägga spelen till Sotji.

Det vi ser kanske bara är en sorts förlängning av en gammal trend, världen utvecklas kontinuerligt i en alltmer odemokratisk riktning, utvecklas till att bli ett samhälle där människan är satt på undantag.(Jan-Inge Flücht)

Personligen kommer jag att undvika att bevittna vinter OS även om kanal 3 och 10 som ska sända det mesta ingår i vårt kabelutbud.

Media:DN1234567, SvD123456789,IDG12345

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Sotji, Vinter-OS, Krämar-TV, Pussy Riots, Sport, Idrott, Reklam-TV, Sveriges Television, SVT, Public Service, Idrott, Vladimir Putin, Ryssland, Mänskliga rättigheter, Politik, Doping, Mediekritik dn123456 svd12345 idg123 Annarkia […]