Askmolnet över Jönköping.

Resan till Barcelona får vänta. Vi hade tänkt möta våren där nere. Tur att vi aldrig hann boka . Några slog sig ihop och tog taxi. Lite väl långt och alldeles för dyrt. En ofrivillig förlängning på semestern kan stå sig dyrt.

Samhällets sårbarhet blir tydlig när det oväntade sker. Många förstår nu att regeringen missade århundradets tågprojekt då inget beslut togs om höghastighetståg i Sverige. Ett framtidsprojekt med Europabanan och Götalandsbanan med Jönköping som knytpunkt lades på is. Tåg är miljövänligare och driftsäkrare än flyget

askan

Molnet med aska har legat över Jönköping de senaste dygnen sägs det. Någon varning har inte kommit och det verkar vara svårt att reda ut hur mycket aska som ramlat ned. Partikelhalten mäts på en gata mitt i city timme för timme och än så länge har det inte varit några alarmerande höga halter. Problemet är att det inte går att urskilja vad som kan vara partiklar från vulkanaskan och andra partiklar som finns i en tätortsmiljö.

Många med mig håller sina balkongdörrar stängda även om det är vackert väder och kastar en blick uppemot himlen och undrar om molnen som ser svarta ut är regnmolm eller något annat. Hur reagerar då inte islänningarna?

Sent igår kväll fångade vi ett ljus sken över Vättern vi aldrig sett förut och undrade genast om det var vulkanaskan som reflekterades.

Eyjafjallajökull har vaknat – och vi kan skatta oss lyckliga för att det faktiskt inte är ragnarök vi upplever.(AB)

Tidigare inlägg

Media ab123 ex12 dn1 svd 1

Läs även andra bloggares åsikter om ,   intressant

  10 comments for “Askmolnet över Jönköping.

Comments are closed.