Askmolnet över Jönköping.

Resan till Barcelona får vänta. Vi hade tänkt möta våren där nere. Tur att vi aldrig hann boka . Några slog sig ihop och tog taxi. Lite väl långt och alldeles för dyrt. En ofrivillig förlängning på semestern kan stå sig dyrt.

Samhällets sårbarhet blir tydlig när det oväntade sker. Många förstår nu att regeringen missade århundradets tågprojekt då inget beslut togs om höghastighetståg i Sverige. Ett framtidsprojekt med Europabanan och Götalandsbanan med Jönköping som knytpunkt lades på is. Tåg är miljövänligare och driftsäkrare än flyget

askan

Molnet med aska har legat över Jönköping de senaste dygnen sägs det. Någon varning har inte kommit och det verkar vara svårt att reda ut hur mycket aska som ramlat ned. Partikelhalten mäts på en gata mitt i city timme för timme och än så länge har det inte varit några alarmerande höga halter. Problemet är att det inte går att urskilja vad som kan vara partiklar från vulkanaskan och andra partiklar som finns i en tätortsmiljö.

Många med mig håller sina balkongdörrar stängda även om det är vackert väder och kastar en blick uppemot himlen och undrar om molnen som ser svarta ut är regnmolm eller något annat. Hur reagerar då inte islänningarna?

Sent igår kväll fångade vi ett ljus sken över Vättern vi aldrig sett förut och undrade genast om det var vulkanaskan som reflekterades.

Eyjafjallajökull har vaknat – och vi kan skatta oss lyckliga för att det faktiskt inte är ragnarök vi upplever.(AB)

Tidigare inlägg

Media ab123 ex12 dn1 svd 1

Läs även andra bloggares åsikter om ,   intressant

Please follow and like us:

  10 comments for “Askmolnet över Jönköping.

 1. Morgan
  17 april, 2010 at 20:26

  Ingen fara, askmolnet ligger på minst 5000 meters höjd.

  • 17 april, 2010 at 22:13

   Men askan har nått marken i bla Norge

 2. Anton
  17 april, 2010 at 20:20

  Har du glömt tågkaoset i vintras?

  • 17 april, 2010 at 22:20

   Förr klarade tågen av kalla och snörika vintrar. Idag blir det kaos när snön faller och kylan biter. Det var inte vintern som skapade tågkaoset. Orsaken är privatiseringen som gjort järnvägen konkurrensutsatt. De billigaste anbuden gäller. Personalnedskärningar och skrotande av  plogtåg följde i avregleringens spår.

  • 18 april, 2010 at 13:48

   Får hoppas att någotdera laget tar hem fyra vinster snabbt så vi slipper dras med det här allt för länge. Ishockeyn alltså 😉

  • 18 april, 2010 at 13:46

   Över naturens krafter rår vi ej.Att be Gud om hjälp kan möjligen ge tröst åt en troende. Om vulkanen lyssnar är en helt annan sak. Personligen vågar jag påstå att så inte är fallet.

 3. 18 april, 2010 at 16:04

  Det kommer bedarra. vulkanen kommer snart vila. Lugn kommer åter. Eller?

  Kanske handlar det inte om att bara komma till punkter där vi redan varit. Som också kan vara så upptagna av detta brus av yta, av det som pågår i marginalen, egentligen, När vi inte hinner med att gå djupare.

  Kanske det också handlar om att vi behöver vakna upp till fler nivåer inom oss som människor, både som individer och som kollektiv?

  Man kan se det också som en hälsofråga; jorden frigör sig från segt “slem” som kanske är människors tyngd, gammalt skräp både i känsla och tanke.
  kanske är det t o m hälsosamt? En del använder faktiskt aska som rening, kanske låter långsökt, men askan innehåller mineraler och har tydligen vissa frigörande egenskaper, i lagoma doser förstås.
  Förbränning av det gamla, “död” (om det nu finns ngn död?) – hur aska också är god sådd för det nya.

  Den som vill kan läsa vidare på bloggen Nya Tidens tankar kring detta: http://nyatiden.blogspot.com/2010/04/ar-vulkanen-del-av-ett-storre.html

  Allt gott!

Comments are closed.