Anonymous får rubriker men …

Den grupp som nu agerar under anonymous verkar ha dålig kontroll på hur samhället fungerar.

De attackerar en sajt som myndigheter.se som är ett privat företag och inte har det minsta med svenska myndigheter att göra. De påstår sig vilja hämnas polisens tillslag mot webbhotellet PRQ   som har kopplingar till The Pirate Bay och WikiLeak. De motiverar sin attack med att de vill värna ett fritt Internet, talar om torrents och menar friheten att fildela.  Det tyder på att gruppen inte har kopplingar till Wikileaks utan snarare tillhör fildelningsgruppen .Valet av  mål för attackerna är ex Polisen, Antipiratbyrån, FRA något som  stärker den slutsatsen.

De väljer hård konfrontation genom att hota med och sedan attackera en rad myndigheter . De får en enorm uppmärksamhet och stora rubriker i media och får på det sättet den feedback de som frustrerade tonåringar och unga vuxna eftersträvar. Media spelar med i elakt spel och blandar ihop begreppen. En överlastningsattack en så kallad DDos-attack är inte en hackerattack. Mig veterligt har ingen gått in och ändrat information eller stulit någon information.

Överbelastningsattackerna ställer egentligen inte till med någon varaktig skada. Marcin de Kaminski, nätforskare  menar att:

Hot mot olika typer av samhällskritisk infrastruktur måste tas på allvar, förstås. Men man måste också se vad det handlar om. De attacker vi sett de senaste dagarna tycks inte ha påverkat något väldigt känsligt. Att Riksbankens hemsida går ner under några timmar innebär inget hot mot Sveriges ekonomiska stabilitet, hur många visste ens att Riksbanken hade en hemsida. (SvD)

De som drabbas är de av oss som söker information på  eller behöver kommunicera via de sajter som drabbats. Vad leder det till? Knappast någon ökad förståelse för gruppens motiv snarare irritation.

Det som kan skada på sikt är att gruppen behandlas som terrorister och får rubriker därefter. I slutändan kan attackerna slå tillbaka vilket inte kommer att göra Internet friare snarare tvärtemot. Vänder vi på myntet så lär it-ansvariga på drabbade sajter ha anledning att se över säkerheten.

Bloggat: Magnihasa, Svensson,Engström, Jinge på bilderblogg.se

Mer i mediaDN123456, Ekot, IDG1, GP

Läs även andra bloggares åsikter om  ,   , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
11 years ago

Så är det.

Mikael Hägne
11 years ago

Instämmer med Jinge

Mikael Hägne
11 years ago

Instämmer helt!

trackback
Dagens nyheter om | Lenas blogg
11 years ago

[…] Annarkia, Norah4you’s Weblog, TkJ.se – Sveriges le… och Svensson […]