Spännande teaterår på Göteborgs stadsteater

kickidVad sägs om en repertoar som spänner från klassiker som Ibsens ”Frun från havet” till ett  nyskrivet dansbandsdrama med Kicki Danielsson i  ”Kickiland?

Kickiland

Kicki Danielsson, schlagersångerskan i en ny roll som skådespelerska.  När hon tillfrågades trodde hon att det var ett skämt. Kicki Danielsson på stora scenen i ett verk sprängfullt  med socialrealism och drama kommer att dra ny publik till teatern. Det blir en dundersuccé!

Stadsteatern har gjort sig känd som en teater som bjudit på nyskriven dramatik. Flotten, Hemmet och Tillståndet  med Bengt Bratt och Kent Andersson har etsat sig fast för alltid. En anledning till varför presentationen av Kickiland väckte min nyfkenhet.

Kickiland handlar inte om Kicki Danielsson utan om människorna i det lilla samhället Sandared utanför Borås.

De identifierar sig med Kicki och lyssnar på henne i stunder av lycka men även när allting känns mörkt

En dag kommer Kicki med sitt dansband till byn….

Pygmalion

Tomas von Brömssen möttes av skratt då han glatt påstod att han inte är skådis efter att ha bjudit på ett smakprov   ur ”Pygmalion”. Tomas von Brömssen är en sann entertainer och visade prov på sin talang med  inget annat än Let´s fall in love och steppdans i skor med gummisula. Visst blir vi smått förälskade i Tomas von Brömssen, charmig och så nära till skratt. I rollen som jazzprofessorn Higgins i Pygmalion blir han oemotståndlig. Kulturkrocken mellan Higgins och Eliza spelad av Nina Zanjani kommer att slå gnistor. Den ser jag fram emot.

je2-400x600Abrahams barn

Där stod han snutfilmernas Johan Falk och presenterade” Abrahams Barn”, en finstämd monlog  och Arhur Millers ”En handelsesandes död”.  En av pjäserna vill jag se. Det blir inget lätt val. En monlog som tar sin start vid Klippdomen i Jerusalem med Klagomuren därunder och israeliska soldater som kontrollerar palestiniernas identitetshandlingar är en plats jag inte i första hand förknippar med religionerna utan med förtrycket av den palestinska befolkningen. En plats jag besökt och har så staka minnen från.

Abrahams barn en kritikerrosad föreställning från Stockholms Stadsteater. Den vill jag se!

hillewi1-415x600

 

 

 

 

Hilda Hellwig grundaren av avantgardistska Teater Aurora och regissör vid  Dramaten, Kungliga Operan, Malmö Opera och professor i teaterregi vid Stockholms dramatiska högskola  regisserar. Pjäsen är specialskriven för Hilda Hellwig av Elfriede Jellinek, nobelpristagare. Ett tungt drama om kampen mellan mörker och ljus. Adam Lundgren som den yngre Faust och Jacob Ericksson som den äldre. Vad mer kan man begära?

Foto:  Annarkia

Media: Stadsteaterns blogg , SR123, SVT12, AB, DN, SvD12, Bt1,Metro,vk, hn,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,   ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Heksann
Heksann
11 years ago

Låter så intressant att man kanske skulle fundera på ett teaterbesök .

trackback

[…] Kicki Danielsson på stora scenen i ett verk sprängfullt  med socialrealism och drama kommer att dra ny publik till teatern. Det blir en dundersuccé! (Spännande teaterår på Göteborgs stadsteater, Annarkia) […]