Skådespel för tomma läktare?

Ett skådespel med undersåtar som  statister riskerar glesa led.

Finns det något mer otidsenligt än prinsessbröllop i kortege med flaggviftande undersåtar efter vägen? Det anser uppenbarligen  de som vänt ryggen åt bröllopstågen och dito bussar. I Stockholm är hotellrummen bäddade och städade men gapar tomma på tillresta gäster. Souvenirförsäljarna står med överfyllda lager och de affärer som köpt in har svårt att kränga chokladkartonger med det blivande brudparet.Alla miljoner som kommersen runt bröllopet skulle dra in vinkar med sin frånvaro.

Ett skådespel utan publik.

Vem sörjer? Viktoria och Daniel får ett förstklassigt bröllop  betald med  skattemedel. Inbjudna gäster bjuds på fin middag och underhållning och fastnar  på pressbilder som bekräftar deras existens. Regering och riksdagsledamöter får festa i glansen av Europas kungliga på egen fest.

I svensk TV avlöser  kungareportagen varandra.   Uppmärksamheten runt det stundnade bröllopet mellan en kronprinsessa Victoria  och mannen av folket har inte gett den reklam åt monarkin som förväntat.Tvärtemot har bilden av människor med rang från en svunnen tid visat hur otidsenlig monarkin är. En familj vars uppehälle finansieras av något som benäms som apanage, ett finare ord för skattebetalarnas pengar.

Så otidenligt med ny prinstitel åt en vuxen man som tack måste lägga sitt eget liv åt sidan. Och så altargate som blir en ”halv” altargate men likt förebaskad en brudöverlämning. Där pappa kungen går armkrok med sin dotter halva vägen för att sedan låta den nykläckte prinsen ta över. Så typiskt svenskt med strävan efter konsensus som i slutänden blir en halvmesyr, en kompromiss.

Spektaklet runt kronprinsessan Victorias bröllop har  inte stärkt monarkin utan tvärtom.  Det är allt fler som tycker att nu får det vara nog. Republikanska föreningen har fördubblat sitt medlemsantal senaste året.

Bevare oss från kungahus och monarki!
ab12,dagens arena, dn1 ex12, gp, svd12, syds1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kungahuset, Republik, Mediekritik, Mediebevakning, Hype, Hysteri Läs oxo: zaramis k&å annarkia pamflett ab123 ex123 dn123 svd12 t var uri = […]

trackback

[…] Bloggat: Jens Holm, Fagerlund, Jinge, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Lund, Annarkia, Tramsmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4, 5, 6, AB1, 2, 3, 4, […]