Israels försök att blidka opinionen.

Ett första steg mot att bryta blockaden?

Möts av nyheten att Israel planerar att lättablockaden mot Gaza. Ship to Gaza och attacken på Freedom flotilla väckte världsopinionens vrede. Internationella Röda Korset betecknade blockaden som olaglig och EU:s utrikesministrar ställde krav på lättnader i blockaden. Varje öppning i konflikten mottas med glädje och ger hoppet en näring för en drägligare tillvaro för befolkningen i Gaza.

bilden är  från ett  flyktingläger utanför Betlehem

Så infinner sig tvivlet.

Vad menar Israel med lättnader. För ett tag sedan innebar det att choklad och godis  släpptes igenom men ingen cement. Cement är nödvändig för återuppbyggnad av det som Israel raserade under bombningarna av Gaza för två år sedan. Många familjer lever fortfarande på ruinerna av sina raserade hus.

Det finns anledning att vara misstänksam. Israel är ingen demokrati. Palestinier i Israel och på Västbanken  diskrimineras   och utsätts konstant för våld och trakasserier utan rättslig efterföljd som kollektiva bestraffningar med husrivningar, rensning av hela kvarter i Jerusalem, nya bosättningar på Västbanken i strid mot internationell rätt,  muren, apartheidmuren och arresteringar…

Häv blockaden

Låt oss hoppas att dagens besked om lättnader inte bara är ett försök att blidka världsopinionen och EU utan är ett första steg mot att häva blockaden av Gaza.

Tidigare inlägg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

3 comments for “Israels försök att blidka opinionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.