Israels försök att blidka opinionen.

Ett första steg mot att bryta blockaden?

Möts av nyheten att Israel planerar att lättablockaden mot Gaza. Ship to Gaza och attacken på Freedom flotilla väckte världsopinionens vrede. Internationella Röda Korset betecknade blockaden som olaglig och EU:s utrikesministrar ställde krav på lättnader i blockaden. Varje öppning i konflikten mottas med glädje och ger hoppet en näring för en drägligare tillvaro för befolkningen i Gaza.

bilden är  från ett  flyktingläger utanför Betlehem

Så infinner sig tvivlet.

Vad menar Israel med lättnader. För ett tag sedan innebar det att choklad och godis  släpptes igenom men ingen cement. Cement är nödvändig för återuppbyggnad av det som Israel raserade under bombningarna av Gaza för två år sedan. Många familjer lever fortfarande på ruinerna av sina raserade hus.

Det finns anledning att vara misstänksam. Israel är ingen demokrati. Palestinier i Israel och på Västbanken  diskrimineras   och utsätts konstant för våld och trakasserier utan rättslig efterföljd som kollektiva bestraffningar med husrivningar, rensning av hela kvarter i Jerusalem, nya bosättningar på Västbanken i strid mot internationell rätt,  muren, apartheidmuren och arresteringar…

Häv blockaden

Låt oss hoppas att dagens besked om lättnader inte bara är ett försök att blidka världsopinionen och EU utan är ett första steg mot att häva blockaden av Gaza.

Tidigare inlägg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Broberg, Idenås, Röda Malmö, Läs även andra bloggares åsikter om Benjamin Netanyahu, […]

Ulf Vargek
13 years ago

Förmodligen är detta ett led i Israels vanliga politik, Att till synes ge lite med ena handen i tron om att detta skall blidka världsopinionen. Samtidigt som man med andra handen gör allt för att krossa den Palestinska befolkningen.

Patrik Tikkanen
Patrik Tikkanen
13 years ago

Egypten är också med på blockaden. Varför glömmer man alltid att tala om detta? Israels blockad skulle vara helt meningslös om de stängde gränsen, men att det ändå fanns en 14km bred öppning in i Gaza. Är det någon som ens tänkt varför Egypten inte vill ha en gräns öppen mellan sig själv och Gaza? Den har ifs öppnat nu – så att Egypten skulle kunna fått lite bonuspoäng från omvärlden – men media verkar totalt strunta i att det över huvudtaget finns ett gränsland till Gaza som heter Egypten.

Häva blockaden helt? Kraven finns redan – från Israels sida:
1) Frige Gilat Shalit, den fånge som suttit fängslad i snart fyra år inne i Gaza (troligtvis slaktad för länge sedan…).
2) Sluta skjut raketer mot Israel.

Ska det vara så svårt?

Läste att Iran ska skicka en liknande hjälpsändning till området nu. Det går kalla kårar längs min ryggrad…