En eftermiddag med gatufoto, bilder.

Sommarkul med kameran. Kurs i Gatufotografi anordnad av Henrik Mårtensson, medlem i Gatufoto Göteborg kunde jag inte motstå.

(Publicerades 24/7 2015 och ompostades 29/12 2018)

Det blev några intensiva timmar med tips och trix för att utveckla konsten i att ta bra gatufoto. Som enda novis i gruppen fanns mängder att lära av hjälpsamma kursdeltagare.

Några bilder har jag lagt under eventet. Inte de bästa men typiska för en nybörjare. Några kommer på flickr.com. Naturbilderna på mitt konto på flickr.com lär få konkurrens. Några gatufoton finns där redan. Ska bli kul att se om tipsen får mig att utveckla den här genren. Eller om intresset blir en sommarfluga som försvinner.

1.  Fontänen vid Bältesspännarparken.

fontänen

In och ut i fontänen för att undslippa vattendropparna.

vatten

Bild nr två skulle bli en motljusbild. Här måste jag ha missat hur kameran skulle ställas in. Gömde underexponera antagligen. Den insatte ser att jag förvandlat färgbild  till svartvitt. Fota i Raw måste jag bara testa! Frågan är om min programvara klarar av  att redigera det formatet.

statyn

 

Statyn med bältespännarna  har jag fotat tidigare. Den gången var jag noga med att se till att inte en enda människa slank med i bilden. Det  är fö en sida som än i dag har hög tittarfrekvens.

2. Trädgårdsföreningen

Akillen

Vi gick genom Trädgårdsföreningen, en av stans lungor. Bilden ovan är tagen mitt i parken. Kan tänkas att jag publicerar fler bilder därifrån. I så fall syns det HÄR.

3. Mot  Nordstan

vindihåret

 

Borde jag ha skurit bort herrarna? Kan tänkas att det bara är jag som läser in intrycket av att vara betittad eller rent av förföljd?(Uppdaterat:Tjaa, gubbarna är borta.)

cykelman

 

Det gäller att hålla i hatten när vinden smattrar på i Göteborg.

4. Nordstan

bråttomI Nordstan har de flesta bråttom, något som de här bilderna är tänkt att illustrera. Inställningen på kameran gav vår kursledare:slutartid runt 0,3s,en aning överexponerat och hålla kameran stadigt. Inte hade jag förväntat mig att dagen förutom tips om gatufoto skulle göra mig mer bekväm med min kamera.

bråttom1

Uppdaterat: Bilden nedan har jag beskurit annorlunda och ljusat upp något  jämfört med den jag la in i eventet. det är en bild som speglar min känsla då jag tvingas vistas under jord.

tunnelbesk

 

 

Till sist några bilder som ser ut som de jag brukar komma hem med.

Vi träffades vid Kopparmärra på Kunsportsplatsen, en välkänd mötesplats för göteborgare, där bilderna är tagna.Kopparmärra är göteborgarnas smeknamn på statyn som föreställer Karl IX på sin häst. Skulpturen är gjord till 88% i koppar.

Nyheten för mig blev att jag vågade mig på att testa att ha tidsförval som fast inställning.  Det har jag aldrig prövat då mitt trygghetsbås vid naturbilder, som jag vanligtvis ägnar mig åt, är att låsa fast bländaren.

bänken

En stunds avkoppling efter lunch.

statynpojk
Vetgirig grabb som gör mig nyfiken på vad han tittar närmare på.

koppartj
I väntan på fler kompisar?

 

——————————————-

Lite kuriosa.

Polska hejarklacken ledsagade av poliser gick igenom där vi stod. Kunde inte låta bli kameran. Inte visste jag då att det varit huliganbråk på Avenyn inför kvällens fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och ett polskt lag. Bild och text i nytt inlägg HÄR.

 

Foto: Annarkia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
8 years ago

Fina bilder! Kul kurs förstår jag.

Heksann
Heksann
8 years ago

Jättefina bilder!

trackback

[…] En eftermiddag med gatufoto, bilder är uppdaterad Andra om gatufoto, gatufotokurs, boxning, sparring, bilder, Trädgårdsföreningen, #gbgftw […]

trackback

[…] att pigga upp mig själv repostar jag ett inlägg från en dag mitt i juli då solen lyste och Göteborg visade upp sitt bästa ansikte. Det var en […]

Jinge
5 years ago

Frågar du alla om lov innan du lägger ut dem på webben? Jag gör ALDRIG det om de syns i utkant på ngn bild som jag ska visa, men bilden på männen med solglasögonen, eller bilden på de två tonårstjejerna skulla jag nog ha frågat, Men visst, lite känsligt är det. Jag jobbade ju under några år som pressfotograf och hade då giltigt presskort, då brydde jag mig inte eftersom det var mitt jobb att plåta, men idag skulle jag nog känna mig tveksam inför de bilder jag nämnde. Annars så ägnar jag mig dessutom åt -smygfotografering- Jag har givetvis möjlighet att ha kameran i kameraremmen runt halsen och sedan plåta med hjälp av separat utlösare, även om jag inte har gjort det fler än ett par ggr. Det känns lite omoraliskt… Men som sagt, när man kan gömma sig bakom yrkesrollen så finns det inga som helst orsaker att avstå. Dessutom så har ju respektive tidnings bildredaktörer ansvaret för vilka bilder som väljs ut, Dock: När det t.ex. gäller trafikolyckor så hamnar aldrig en identifierbar människa på bild. Men nu ska jag strax ut, jag ska dessutom besöka en plats där jag med strörsta sannolikhet kommer att fotografera ”oskyldiga” människor.. 🙂 Men om jag visar den typen av bilder vete fåglarna… 🙂

Annarkia
Annarkia
5 years ago
Reply to  annarkia

Vill också tillägga att när det gäller politiska möten och demonstrationer följer jag en fotopolicy som antagits av min partiförening. Det är fö under tecknad som författat den policyn.

JInge
5 years ago
Reply to  Jinge

Jag undrar hur folk skulle reagera på bilder från trafikolyckor, jag har buntvis med slika bilder, men de kan inte visas i media med mindre än att offren är bortplockade / inte syns på bildena…