Svenneby gamla kyrka, Dagens bilder.

I veckan stannade vi till vid Svenneby gamla kyrka. En liten kyrka vid vägen. Bohusläns äldsta kyrka.  När den uppfördes under 1100-talets första hälft var den med sin  tjocka grå stenmur säkerligen en imponerande byggnad. Då hade muren små, små gluggar för att kunna skydda mot fienden vid behov. Nu har de öppnats upp.

gerlesborg_svenneby 057

svenneby 053

På norrsidan finns inga fönster alls som seden var. Från norr kom  ondskans makter trodde man. Mot norr skulle man vända sig då man bedrev trolldom.På det fornnordiska tinget stod den anklagade vänd mot norr och åklagaren mot söder.

Kyrkan har stått här i nio sekler.Tänk om den kunde berätta om allt som skett under århundradena då den sett människor komma och gå.

Den har varit med om den katolska, tiden, reformationen och sett väckelserörelsen födas.

Den har stått här sedan medeltiden och sett Ranrike omvandlas till Bohuslän. Benämningen Bohus län började användas först på 1400-talet.

Strax norr om kyrkan har funnits  nio gravhögar . Idag har  de fått ge plats åt vägen till Hamburgsund.

 

 

Foto: annarkia och heksann

Fler bilder finns HÄR
Läs även andra bloggares åsikter om , , , & Jinges bilderblogg om Sorunda kyrka

Please follow and like us:

  3 comments for “Svenneby gamla kyrka, Dagens bilder.

 1. 1 augusti, 2012 at 17:19

  Häftig kyrka, lätt spöklik.. 🙂 Träbänkarna och inredningen ser otroligt fina ut, riktigt gamla även om de inte är lika gamla som resten.

  • 1 augusti, 2012 at 19:52

   På medeltiden fanns ingen bänkinredning, läktare eller innertak. Nuvarande bänkar nytillverkades och ersatte de gamla på 1700-talet. Bakom altaret som är från 1740-talet finns ett äldre i sten.Där finns en sk fattigstock från 14-1500-talet och ett dopfunt i täljsten från 1200-talet. Predikostolen är från 1600-talet. Ljuskronan är medeltida.
   Källa: Svenneby gamla kyrka, Evald Gustafsson

Comments are closed.