Dagar med guldkant. #blogg100

Omtanke om andra är viktigt sa Roy Andersson när han öppnade Göteborgs filmfestival  och tackade Göteborgs stad för det stöd han och hans familj fick när han växte upp.

abGöteborg en vänlig stad. Inte minst märks det vid rusning på gator och torg. Sällan krockar man med förbipasserande alla hjälps åt. I den här stan får alla plats på trottoaren . Här behöver man inte ta ett steg ut i gatan vid möte av andra gångtrafikanter. Alltid ett leende och inte helt ovanligt att utbyta några ord med människor man inte känner. Ett mjukt och trivsamt psykologiskt klimat. I vilken annan stad har man startat ett dagis för att stödja fattiga romska barn? 

Göteborgs filmfestival bjuder på en mångfald av filmer och varar i varar tio långa dagar. De riktigt filmfrälsta ser flera filmer varje dag. 10-12 filmer ska våra vänner hinna med. Vi startar betydligt blygsammare .

Ikväll ser vi vår första film ”The Attack”.Ett mångbottnat psykologiskt drama med ett annorlunda perspektiv på terrorism där politisk övertygelse och personliga lojaliteter sätts på prov.

Morgondagen bjuder på två filmer.

Godheten regisserad av Stefan Jarl . En debattfilm som blandar satir med allvarliga betraktelser och vill fånga den tidsanda som råder. Förlusten av det gemensamma ställs mot egocentrerade  girighet …. Det återstår att se om om Godheten sätter samma avtryck som en gång ”De kallar oss mods” gjorde.
Söndagens andra film om Hanna Arendt, filosof och politisk teoretiker, handlar om hennes arbete med ”Den banala ondskan” som hon skrev efter att ha besökt rättegången mot Adolf Eichmann i Jerusalem. Regissören är Margaretha von Trotta som gjort filmerna Två tyska systrar, Rosa Luxemburg och Katharina Blums förlorade heder. Ondskans rötter är något vi ofta diskuterar och vill hitta ett godtagbart svar på. Hanna Arendt ger ett annorlunda perspektiv och pekar på att ondska kan slå rot i  medelmåttans ignorans.

Nu väntar några spännande och intressanta dagar som kommer att sätta guldkant på tillvaron och ge energi i kylan. Mer film blir det. Filmfestival är inte bara film utan också samvaro och god mat och dryck med vänner mellan/inför  visningarna.  Och massor av seminarier. Intressanta sådana.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , SR1 , SvD, DN,AB,Metro, hd,folkbladet, bt,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hanna Arendt, filosof och politisk teoretiker är av annan mening. Hennes verk Den banal ondskan som s väckte stor uppståndelse. Efter att ha studerat en av Förintelsens arkitekter, Adolf  Eichmann drog hon slutsatsen att ondska inte  behövde uppstå på grund av djävulska intentioner utan av något så banalt som medelmåttighet och ignorans. […]