Vill Israel ha fred?

Israel är ett land som lever i ett psykosliknande tillstånd och som uppvisar en total arrogans både mot de som uppfattas som fiender och de som är Israels vänner. Tillkännagivandet av byggplaner omfattande 1600 nya bostäder och därmed fortsatt etnisk rensning i Jerusalem mitt under den amerikanske vicepresidentens besök är ett exempel.

Ungdomar som arbetar för fred kvarhålls och förhörs i 8 timmar för att sedan avvisas .  Tre svenska ungdomar med palestinsk bakgrund vägrades inresa medan den fjärde en grabb med judisk bakgrund släpptes in med ”bakbundna” händer. En mycket märklig incident kan tyckas men en i raden. De flesta liknande händelser når  inte ut i media. Det räcker med ett palestinskt efternamn för att bli kvarhållen och förhörd i timmar för att sedan   avvisas utan orsak.

Under påskhelgens inledning bombade Israel vad de påstår är vapengömmor i Gaza. Ett litet nyuppfört gjuteri trasades sönder  av bomberna och barn skadades. Så snart palestinier börjar bygga upp som i det här fallet en liten fabrik  smulas allt sönder igen. Infrastrukturen totalförstördes av israeliska bomber under förra julen. Blockaden är näst intill total och dödsjuka barn får inte ens komma igenom porten för att få den vård som kan rädda liv.  Ett lass skor och kläder har släppts igenom.

Kollektiva bestraffningar hör inte hemma i en rättsstat!

Hur länge ska detta få fortgå? När ska omvärlden sätta ned foten på allvar?

Anna Wester, Låt oss inte tala om fred och ”Tre svenska deltagare i fredsprojekt utvisade från Israel”.

Läs även andra bloggares åsikter om ,,, , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Trött
Trött
14 years ago

Man väntar förgäves på att någon gång läsa ett hyfsat nyanserat inlägg om mellanösternkonflikten. Det är märkligt hur nästan alla lyckas ta mer eller mindre ensidigt parti för den ena eller den andra sidan i konflikten. Det är naturligtvis väldigt enkelt och bekvämt att ta nästan allt som Israel gör i försvar eller att lägga nästan all skuld för problemen på Israel. NI debattörer borde faktiskt på allvar fråga er själva om det möjligen kan vara så att det detta inte är en helt och hållet svartvit fråga utan kanske en oerhört komplex och mångfacetterad konflikt. Men det kanske är för jobbigt?

Victor Zetterman
14 years ago

Hej!
Bloggar om samma artikel och ger förslag på en trestatslösning.

Lycka till med bloggandet!

http://enligtzetterman.blogspot.com/2010/04/israel-uppmanar-inte-freden.html

Kenneth Wilhelmsson
Kenneth Wilhelmsson
14 years ago

Israel visar bara hat mot omvärlden och har brutit mot massor med fn regler. Jag är helt religionsfri men reagerar mot ett krig som jag inte förstår. Alla krig numera är ekonomiska. Eller av princip. För gammalt groll 2000 år sedan.

Ulf Vargek
14 years ago

Tror fortfarande att Israels politik bygger på vad R. Weitz, sionistisk ledare, under många år ledare för Jewish Agencys koloniserings departement skrev i sin dagbok 1940.
»Vi måste ha klart för oss att det inte finns plats för båda folken i detta land… Vi kommer inte att kunna nå målet att vara ett självständigt folk om araberna är kvar i detta lilla land. Enda lösningen är ett Palestina – åtminstone västra Palestina (väster om Jordanfloden) utan araber…Och det finns bara ett sätt att flytta araberna härifrån till de angränsande länderna, att förflytta dem allesammans. Inte en by, inte en stam bör lämnas kvar.»
Tanken med den FN resolution 181(II)från 1947 om delningen av Palestina i en Arabisk och en Israelitisk stat, med gemensam ekonomi, och ett Jerusalem under internationell förvaltning, var att Judar och Araber skulle leva sida vid sida.
Det tog dock inte lång tid efter det att resolutionen klubbats i FN, s generalförsamling innan olika Sionistiska grupper, som bland annat den sionistiska terrorgruppen Sternligan omkullkastade dessa planer genom olika attacker gentemot den Arabiska befolkningen. Vilket fick till följd att olika Arabiska grupper svarade med liknande attacker.
Tyvärr så har historien visat i efterhand att Israeliterna inte verkar vilja ha en lösning i konflikten.
Gång efter annan har Israel brutit mot olika FN deklarationer. Ett exempel är det ensidiga annekterandet av Golanhöjderna 1980, som egentligen är Syriskt territorium. FN:s säkerhetsråd har i resolution 497 sagt att annektionen av området är ogiltigt och strider mot internationell rätt. Västbanken en är en annan del som också ensidigt har annekterats av Israel. Genom att etablera judiska bosättningar på Västbanken har också Israel brutit mot Fjärde Genevèkonventionen Artikel 49 som förbjuder en ockupationsmakt att förflytta sin egen befolkning till ockuperat område.
Israel eftersträvar ingen fred i detta område. Man påvisar en uppenbar nonchalans och arrogans gentemot både världssamfundet och de som kritiserar Israels politik gentemot den Palestinska befolkningen. Inte ens kritiken från Israels egna allierade tar man någon hänsyn till.
Ett land som genom historien använt sig av terrordåd för att nå sina syften saknar trovärdighet. Det är nämligen inte bara olika Arabiska grupper som ägnar sig åt dylika vedervärdiga dåd. Sternligan som jag tidigare nämnde utförde ett antal terrordåd i sin begynnelse. Mordet på Storbritanniens högste representant i Mellanöstern, Lord Moyne 1944 är ett av dem. Det värsta av dem var ändå mordet på FN sändebudet Folke Bernadotte i Jerusalem 1948. Den Israeliska staten instiftade 1980 en tapperhetsutmärkelse döpt efter terrorgruppen, och som ges till medlemmar ur samma liga med motivationen att de bidragit till den Israeliska statens grundande. Tycker detta säger något om vad staten Israel anser om vikten av att följa internationella överenskommelser och avtal. För att inte tala om deras konstanta brytande av folkrätten.
Tycker det är märkligt att ett folk som det Judiska som genom århundradena varit utsatt för förföljelse och folkmord tycker att de kan ta sig samma rätt att behandla ett annat folk på samma sätt som de själva har blivit behandlade på. Historien upprepar sig återigen tycks det, och en permanent lösning av konflikten i mellanöstern verkar vara något som aldrig kommer att ske.

Jens
Jens
14 years ago

Spelar ingen roll vadhur hypokritiskt Israel agerar, så länge de västvärlden håller dem ryggen kommer det inte bli någon lösning, i klartext. Israel vill inte ha fred. Om de velat, hade de haft makten att skapa detta för 60 år sedan.