Ska Mellanöstern åter bli en krutdurk?

Det mobiliseras för fullt i Persiska viken och amerikanska soldater stationerade på   femte flotta som har sin hemmahamn i Bahrain har hög beredskap i händelse av nytt krig.

Konflikten mellan USA, Israel på ena sidan och Iran på den andra trappas upp. Än är det förmodade kärnvapen den här gången i Iran som lyfts upp på agendan.

Medan risken för ett storkrig ökar  fortsätter Israel   trakasserierna mot palestinier. Ny bosättningar beviljas i allt högre takt i akt och mening  för att omöjliggöra en reell möjlighet till ett fredsavtal.

Antalet byggprojekt som Israel godkände i Östra Jerusalem under 2011 var det största på ett årtionde, uppgav den israeliska organisationen Fred nu på tisdagen. 2011 gav Israel bygglov för 3 690 bostäder där. (svd)

Inte ens kulturen är fredad . Jeninteatern är en teater och scenskola för Västbankens ungdomar som traumatiserats av militärockupationen. teatern och dess medlemmar har utsatts för upprepade uppvaktningar av den israeliska militären:

  – Oavsett vad den israeliska militären är ute efter, så kan vi inte se något som skulle kunna motivera en sådan brutalitet mot en kulturinstitution. Flera medarbetare har ryckts ur sina sängar, arresterats utan anledning, några har torterats. Man har sparkat sönder fönster på teaterhuset … (Jonatan Stanczak, dn)

Här hemma ger Expressen utrymme åt en debattartikel skriven av  Roland Poirier Martinsson med  rubriken ”Ett ödesval om Israels beskydd” . Artikeln är en förhoppning om  republikansk seger i det kommande presidentvalet i USA för att säkra en fortsatt särbehandling av Israel  :

Det finns inga skäl att tro att Obama inte vill Israel väl. Däremot finns det skäl att tro att Obama på sikt vill att USA förhåller sig till Israel som till andra länder. Detta betyder allt. Judiska anhängare av det demokratiska partiet bör fundera länge över detta innan de lägger sin röst i november.

Att Israel bryter mot internationell rätt  och fortsätter förtrycket av palestinier spelar tydligen ingen som helst roll. Varför i herrans namn ska Israel mätas men annan måttstock än andra länder som  bryter mot mänskliga rättigheter? Kalla Israel för områdets enda demokrati är inget annat än ett grovt övertramp mot de palestinier som dagligen utsätts för särbehandling och ständiga trakasserier.   En stat som inte förmår att värna allas lika värde är ingen reell demokrati.

Media: ex1  ab1 dn svd1 sr svt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
12 years ago

Flera iranska vetenskapsmän har utsatts för olika attentat. En säkerhetstjänst i området är välkänd för att använda den typen av arbetsmetoder.