Obamas kluvna tunga.

Den amerikanske presidenten talade med kluven tunga under sitt besök i Israel.

netanyahu-and-the-settlementsObama  gav uttryck för  att den expanderande bosättningspolitiken på Västbanken är kontraproduktiv samtidigt som han tillrättavisade  Abbas krav på en frysning av densamma. I praktiken ett godkännande av Netanyahus fortsatta utbyggnad och exploatering av palestinsk mark .

Obama ska enligt israeliska medier under samtalen med Abbas ha uttryckt djup förståelse för palestiniernas frustration över förhållandena i de ockuperade områdena och över bosättningspolitiken.

Men han ska också ha försökt övertyga Abbas om att palestinierna inte kan förvänta sig nya samtal om de inte släpper förhandsvillkor. Det främsta och egentligen enda tillrävillkoret som palestinierna tidigare har ställt för nya förhandlingar är just en frysning av bosättningsbyggandet.

Men Abbas upprepade åter just detta krav efter mötet.

– FN:s säkerhetsråd har utfärdat 13 resolutioner som inte bara fördömer bosättningarna utan också kräver att de avslutas och avlägsnas för att de är olagliga. Vi kräver inget annat än att folkrätten tillämpas, sade Abbas, enligt tidningen Haaretz referat.(AB)

Fortsatt utbyggnad av israeliska bosättningar på palestinsk mark innebär att det snart inte finns någon mark kvar att bilda en palestinsk stat på.  Det krävs mr än fagert tal från den amerikanske presidentens sida om förhandlingar ska komma till stånd och freden ska ha en chans.

Media: AB1234 DN1234 SvD12345 SR123 & bilderblogg.se

Andra om: , , , , , ,,


3 comments for “Obamas kluvna tunga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.