Nya bosättningar stoppar fredssamtalen?

Trots protester från omvärlden och FN fortsätter Israel sin etniska rensning av Jerusalem.  Israel avser att bygga 1600 nya lägenheter i Östra Jerusalem  i strid mot internationell rätt.

Informationen lämnades samtidigt som USAs vicepresident besöker Israel för att försöka fart på fredsförhandlingarna. Från palestinskt håll har sagts att en förutsättning för förhandlingar är att utbyggnaden av bosättningar på ockuperad mark upphör.

”Generalsekreteraren fördömer det israeliska inrikesdepartementets godkännande tidigare i dag av planerna för byggandet av 1 600 nya bostadsenheter i Östra Jerusalem”, skriver FN-talesmannen Martin Nesirky i ett uttalande.

”Ban hänvisar till att bosättningarna är olagliga enligt folkrätten”. ”Vidare betonar han att bosättaraktiviteterna står i strid mot Israels förpliktelser enligt färdplanen för fred och underminerar varje steg mot en varaktig fred”, skriver han. (DN)

En arrogant och provocerande handling från ens stat som anser sig stå vid sidan av folkrätten. En stat som inte drar sig för att använda skarpa skott mot demonstranter eller fosforbomber mot befolkningen i Gaza, en stat som fängslar palestinier utan vare sig rannsakan eller dom har igen höjt fingret mot den palestinska befolkningen.Med beslutet att bygga fler bosättningar   undergräverIsrael  tilliten till fredssamtalen.

Jan Guillou om  ”Strategin är att förvandla all debatt om israel till frågan om antisemitism.”

Fler om samma sak: Röda Malmö , Det progressiva USA

Mer i media: ex, ab 1, dagen, dn, svd 1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kan
Kan
14 years ago

Bosetningene betyr ingen ting. De brukes bare av Palestinerne som unnskyldning for å ikke ha fredsforhandlinger. Palestinerne er egentlig ikke interesrt i fred for vis de hadde vært interesert i fred og egen stat så hadde staten vært oppe å gå forlengst.

Kan
Kan
14 years ago
Reply to  annarkia

Og hvor står det i mitt innlegg?

Jordan-araberne også kalt palestinere er faktisk skyld i sin egen situasjon, de sier jo bare nei til alle forslag om egen stat fra 1948 og frem til i dag.
Venter bare på hvilken til unnskyldning de vil bruke denne gangen for å ikke underskrive en avtale.

De såkalte palestinerne er ofre for sine egne handlinger. De mister aldri en anledning til å miste enanledning.

Allan Katz
Allan Katz
14 years ago
Reply to  annarkia

Vem är det som säger att omvärlden har rätt i denna fråga. Jerusalem har aldrig tillhört någon palestinsk stat (som ju aldrig har funnits). De nya planerade lägenheterna ligger i en statsdel som heter Ramat Shlomo som ligger mellan två befintliga judiska statsdelar i Jerusalem, French Hill och Ramot. I 19 år ockuperades en stor del av Jerusalem av Jordanien, mellan 1948 och 1967. De heliga platserna var under dessa år inte tillgängliga för Judar, i motsats till eldupphöravtalet.

I 43 år har Israel styrt Jerusalem. Varför skall inte Israel kunna bygga bostäder i sin egen huvudstad, som är Israels största stad med mer än 600 000 invånare? Det är ingen som hindrar något annat land från att bygga i sina huvudstäder, och det är ingen som hindrar araberna att bygga bostäder i Ramallah eller i andra städer som de kontollerar, trots att det inte finns något ”Final Status” – avtal.

annarkia
annarkia
14 years ago
Reply to  annarkia

@Allan Katz
Jerusalem har i strid mot folkrätten utropats till huvudstad. Byggplanering med syfte att etniskt rensa Jerusalem har mött kraftiga internationella protester.
FN menar att östra Jerusalem skall utgöra huvudstaden i en palestinsk stat medan västra Jerusalem ska fungera som israelisk huvudstad. EU erkänner inte Israels olagliga annektering av östra Jerusalem och menar att en genuin fred förutsätter att Jerusalems status som huvudstad i bägge länderna avgörs genom förhandlingar.

Allan_K
Allan_K
14 years ago

etniskt rensa – fortal

Hur som helst, om statusen skall avgoras genom forhandlingar, sa kan du inte frysa allt liv i denna stad som ar en av de storsta i vastra mellanostern. Det ar en elementar ratt for invanarna, oavsett om de ar araber eller judar, att ansoka om byggtillstand, renoveringstillstand, osv.

Det ar viktigt att veta att aven som ”objektiv bedomare”, kan man inte pa nagot satt havda att Jerusalem ar enligt internationell ratt mer arabisk an judisk. Jerusalem tillhorde mandatet i ca 30 ar, intogs 1948 av jordanien (de judiska invanarna blev fangslade och sedan deporterade, Jordanierna sprangde Hurva-synagogan 1948), och intogs sedermera 1967 av Israel.

annarkia
annarkia
14 years ago
Reply to  Allan_K

Myndigheternas stadsplanering i Jerusalem drivs av demografiska hänsynstaganden då man begränsar palestinsk nybyggnation i staden och driver på den israeliska/judiska. Rivningar av bostadshus är fyra gånger vanligare i östra Jerusalem än i västra Jerusalem och palestinier har sämre chanser att beviljas byggnadstillstånd.
Under det senaste året har palestinska familjer kastats ut från sina hem medan bosättare väntat på att inta husen. Allt i strid mot internationell rätt.
Kritikerna menar att sådan stadsplanering syftar till en judaisering av Jerusalem och ett undanträngande av den palestinska befolkningen med andra ord en etnisk rensning av Jerusalem.