Det duger inte Israel!

Israel tillbakavisade kravet på en internationell oberoende undersökning av vad som hände när israelisk militär bordade skeppen och kidnappade passagerarna   på Mavi Marmara, Ship to Gaza och de andra fartygen som ingick i  Freedom flotilla som var på väg till Gaza.

Propaganda och fuskutredning

Israel stängde snabbt av informationen från attacken och släppte bara ut material som militären redigerat. Allteftersom passagerarna på Mavi Marmara berättar om vad som hände har vi fått en helt annan bild än vad militären förmedlat. Nu ska   förövarna    utreda sig själva.  Israel tillsätter en egen   ” oberoende kommission” med två utländska observatörer som kan ges munkavle och ögonbindel.   Observatörerna får inte rösta och kan nekas viss information.

Olaglig blockad

Internationella rödakorskommittén menar att Israels blockad av Gaza åsamkar befolkningen oproportioneligt stort lidande och som kollektiv bestraffning ett brott Genevekonventinen. Freedom flotilla var på väg till Gaza med förnödenheter. Minst 10 personer föll offer för den israelsika militärens kulor, många skadades och fortfarande saknas sex personer.

Dags att agera.

EU måste våga ställa krav.

Kommer Israel undan med en egen utredning finns inte längre några gränser för vad de kan ta sig till. Vad som kommer att  hända det fartyg som nu avseglat från Iran till Gaza vågar jag inte tänka på.

Det finns idag en majoritet bland riksdagsledamöterna för hårdare tag mot israelernas brott mot mänskliga rättigheter.Då bojkottade vi Sydafrika nu är det dags för Israel skriver Helle Klein i Aftonbladet.

Det duger inte med en intern israelisk utredning. Det duger heller inte att Israel lättar lite grann på blockaden av humanitära skäl. I grunden måste den israeliska ockupationen av Gaza och Västbanken få ett slut, de illegala bosättningarna upphöra och muren rivas.

EU har ett ekonomiskt maktmedel – associeringsavtalet med Israel. Suspendera det och inför ekonomiska, kulturella och idrottsliga santioner mot Israel så länge landet bryter mot internationell rätt.

Mellanösterns ”Sharpville” har skett flera gånger om. Bojkott och sanktioner måste nu prövas på allvar.

Bloggat: Jinge om Per gudmundsson och Abbas, Jinge om paintball som dödligt vapen, Svensson om Israels fuskutredning och olagliga blockad, Röda Malmö om bojkott av Israel,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

6 comments for “Det duger inte Israel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.