Det duger inte Israel!

Israel tillbakavisade kravet på en internationell oberoende undersökning av vad som hände när israelisk militär bordade skeppen och kidnappade passagerarna   på Mavi Marmara, Ship to Gaza och de andra fartygen som ingick i  Freedom flotilla som var på väg till Gaza.

Propaganda och fuskutredning

Israel stängde snabbt av informationen från attacken och släppte bara ut material som militären redigerat. Allteftersom passagerarna på Mavi Marmara berättar om vad som hände har vi fått en helt annan bild än vad militären förmedlat. Nu ska   förövarna    utreda sig själva.  Israel tillsätter en egen   “ oberoende kommission” med två utländska observatörer som kan ges munkavle och ögonbindel.   Observatörerna får inte rösta och kan nekas viss information.

Olaglig blockad

Internationella rödakorskommittén menar att Israels blockad av Gaza åsamkar befolkningen oproportioneligt stort lidande och som kollektiv bestraffning ett brott Genevekonventinen. Freedom flotilla var på väg till Gaza med förnödenheter. Minst 10 personer föll offer för den israelsika militärens kulor, många skadades och fortfarande saknas sex personer.

Dags att agera.

EU måste våga ställa krav.

Kommer Israel undan med en egen utredning finns inte längre några gränser för vad de kan ta sig till. Vad som kommer att  hända det fartyg som nu avseglat från Iran till Gaza vågar jag inte tänka på.

Det finns idag en majoritet bland riksdagsledamöterna för hårdare tag mot israelernas brott mot mänskliga rättigheter.Då bojkottade vi Sydafrika nu är det dags för Israel skriver Helle Klein i Aftonbladet.

Det duger inte med en intern israelisk utredning. Det duger heller inte att Israel lättar lite grann på blockaden av humanitära skäl. I grunden måste den israeliska ockupationen av Gaza och Västbanken få ett slut, de illegala bosättningarna upphöra och muren rivas.

EU har ett ekonomiskt maktmedel – associeringsavtalet med Israel. Suspendera det och inför ekonomiska, kulturella och idrottsliga santioner mot Israel så länge landet bryter mot internationell rätt.

Mellanösterns ”Sharpville” har skett flera gånger om. Bojkott och sanktioner måste nu prövas på allvar.

Bloggat: Jinge om Per gudmundsson och Abbas, Jinge om paintball som dödligt vapen, Svensson om Israels fuskutredning och olagliga blockad, Röda Malmö om bojkott av Israel,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Please follow and like us:

  6 comments for “Det duger inte Israel!

 1. Johan
  14 juni, 2010 at 17:42

  Kan inte bli annat än imponerad av att åtminstone ett land törs skicka fler skepp efter det som hände. Provokation? Tja, det är det säkert men det är inte heller första gången Iran skickar nödhjälp till ett utsatt land. Exempelvis fick Bosnien en hel del nödhjälp under det kriget, men det är det ingen som nämner.

 2. Joanna
  15 juni, 2010 at 13:36

  EU fegade ut och utrikesministrarna tog inte ställning till om de tycker att det är tillräckligt att Israel utreder sig själva när det gäller den dödliga räden mot Gazakonvonjen.

  • 15 juni, 2010 at 20:09

   fegade ur rejält . Istället fför att hålla fast vid kravet att blockaden mot Gaza ska hävas talr de nu om lättnader i blockaden.

 3. 16 juni, 2010 at 08:42

  Självklart är Israel kapabelt till denna utredning. Israel har som enda land i regionen oberoende domstolar, oberoende press och fria yttringar. Domstolar som går emot regeringsbeslut när det de strider mot grundlagen osv.

  Varför FN inte kan spela en roll är självklart. Ta tex UNHCR, där sitter länder som Libyen och Kuba och uttalar sig om mänskliga rättigheter! Pinsamt!

  • 16 juni, 2010 at 12:45

   Israel är ingen demokrati. Det räcker inte med yttrandefrihet och allmänna val.
   Israelsiks arabaer diskrimineras och saknar den rättssäkerhet som kännetecknar en demokrati. De utsätts konstant för våld och trakasserier utan rättslig efterföljd.De är tredje klassens medborgare som diskrimineras.

   Läs mer här: http://www.mpacuk.org/story/080610/public-comment-israel-only-democracy-middle-east.html#ixzz0qNcoZnDi

   Hur ska någon kunna lita på att en stat, som tagit sig en frisedel från internationell rätt och bryter mot folkrätten ska kunna genomföra en oberoende utredning.Vad är de internationella observatörernas roll när de inte får tillgång till all information och inte ens har yttrande rätt?

Comments are closed.