En glädjens dag.

Tänk om dagens  händelse kunde vara första steget på vägen mot fred. Över tusen palestinska politiska fångar har släppts fria i utbyte mot den israeliske soldaten  Gilad Shalit som suttit fängslad i Gaza efter det att han kidnappades 2006.

Kidnappningen av Gilad Shalit gjordes efter en omfattande israelisk offensiv i Gazaremsan, den första sedan Israels uttåg från territoriet 2005. Israel och Hamas har i flera år förhandlat om en uppgörelse. Idag 5 år efter kidnappningen  kommer  Gilad Shalit  att återförenas med sin familj.

I dag är det också  en glädjens dag  på Västbanken och Gaza.

-Man sjunger, dansar och viftar med flaggor och intressant är att det inte bara är den palestinska flaggan och Fatahflaggor som vajar i vinden. I dag viftas också med Hamasflaggor – det ser man aldrig på Västbanken men förmodligen kommer dagens utväxling att innebära att rivaliserande fraktioner kommer närmare varandra.(Svt)

Kvar i Israeliska fängelser sitter över 5000 politiska fångar, många utan rättegång.  1000 palestinier, varav några suttit i 20-30 år i israeliska fängelser ,  i utbyte mot Gilad Shalit kan tolkas på olika sätt.

Netanyahu har själv sagt att detta kanske var den bästa dealen han kunde få igenom, eftersom stämningarna i Egypten mot Israel har blivit kärvare sedan Mubarak störtas. Det är egentligen ett medgivande av att Israel nu måste agera annorlunda.(Svt)

Den arabiska våren har ändrat maktförhållandena i området.   Turkiet har skärpt tonen moIsrael och allt fler länder har erkänt Palestina som självständig stat. Det är några omständigheter som kan ha påverkat utgången av de förhandlingar som förts mellan Israel och Hamas.

Media: Svd1234, DN12, AB12, Ex12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
John
John
12 years ago

”Kvar i Israeliska fängelser sitter över 5000 politiska fångar, många utan rättegång. 1000 palestinier, varav några suttit i 20-30 år i israeliska fängelser , i utbyte mot Gilad Shalit kan tolkas på olika sätt.”

Saken är ju den att detta inte är ”politiska” fångar, utan terrorister som begått attentat i Israel eller planerat sådana. De 1000 palestinska fångarna som nu släpps har tillsammans dödat över 500 Israeler i olika attentat. Inget annat land i världen skulle i sådan solidaritet mot sina medborgare (Shalit) byta 100 tals mördare mot en enda soldat.

anton
anton
12 years ago

1/3 av de frisläppta är under 16 år. Många av dem har fängslats för tex stenkastning.

Stina
Stina
12 years ago

Kul att någon ser positivt på det som händer och att frigivningarna kanske leder till något gott! Jag är inte lika säker men man får hoppas att man kan göra det bästa av situationen som palestinierna och israelerna hamnar i nu!

Anton, kan du ge en källhänvisning vore du gullig? Om inte så säg mindre, om ja så vore det mkt intressant att läsa vidare! precisera gärna ”många”.

Och John, var har du fått dina siffror ifrån?

/Faktagiriga jag