En glädjens dag.

Tänk om dagens  händelse kunde vara första steget på vägen mot fred. Över tusen palestinska politiska fångar har släppts fria i utbyte mot den israeliske soldaten  Gilad Shalit som suttit fängslad i Gaza efter det att han kidnappades 2006.

Kidnappningen av Gilad Shalit gjordes efter en omfattande israelisk offensiv i Gazaremsan, den första sedan Israels uttåg från territoriet 2005. Israel och Hamas har i flera år förhandlat om en uppgörelse. Idag 5 år efter kidnappningen  kommer  Gilad Shalit  att återförenas med sin familj.

I dag är det också  en glädjens dag  på Västbanken och Gaza.

-Man sjunger, dansar och viftar med flaggor och intressant är att det inte bara är den palestinska flaggan och Fatahflaggor som vajar i vinden. I dag viftas också med Hamasflaggor – det ser man aldrig på Västbanken men förmodligen kommer dagens utväxling att innebära att rivaliserande fraktioner kommer närmare varandra.(Svt)

Kvar i Israeliska fängelser sitter över 5000 politiska fångar, många utan rättegång.  1000 palestinier, varav några suttit i 20-30 år i israeliska fängelser ,  i utbyte mot Gilad Shalit kan tolkas på olika sätt.

Netanyahu har själv sagt att detta kanske var den bästa dealen han kunde få igenom, eftersom stämningarna i Egypten mot Israel har blivit kärvare sedan Mubarak störtas. Det är egentligen ett medgivande av att Israel nu måste agera annorlunda.(Svt)

Den arabiska våren har ändrat maktförhållandena i området.   Turkiet har skärpt tonen moIsrael och allt fler länder har erkänt Palestina som självständig stat. Det är några omständigheter som kan ha påverkat utgången av de förhandlingar som förts mellan Israel och Hamas.

Media: Svd1234, DN12, AB12, Ex12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 comments for “En glädjens dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.