En glädjens dag.

Tänk om dagens  händelse kunde vara första steget på vägen mot fred. Över tusen palestinska politiska fångar har släppts fria i utbyte mot den israeliske soldaten  Gilad Shalit som suttit fängslad i Gaza efter det att han kidnappades 2006.

Kidnappningen av Gilad Shalit gjordes efter en omfattande israelisk offensiv i Gazaremsan, den första sedan Israels uttåg från territoriet 2005. Israel och Hamas har i flera år förhandlat om en uppgörelse. Idag 5 år efter kidnappningen  kommer  Gilad Shalit  att återförenas med sin familj.

I dag är det också  en glädjens dag  på Västbanken och Gaza.

-Man sjunger, dansar och viftar med flaggor och intressant är att det inte bara är den palestinska flaggan och Fatahflaggor som vajar i vinden. I dag viftas också med Hamasflaggor – det ser man aldrig på Västbanken men förmodligen kommer dagens utväxling att innebära att rivaliserande fraktioner kommer närmare varandra.(Svt)

Kvar i Israeliska fängelser sitter över 5000 politiska fångar, många utan rättegång.  1000 palestinier, varav några suttit i 20-30 år i israeliska fängelser ,  i utbyte mot Gilad Shalit kan tolkas på olika sätt.

Netanyahu har själv sagt att detta kanske var den bästa dealen han kunde få igenom, eftersom stämningarna i Egypten mot Israel har blivit kärvare sedan Mubarak störtas. Det är egentligen ett medgivande av att Israel nu måste agera annorlunda.(Svt)

Den arabiska våren har ändrat maktförhållandena i området.   Turkiet har skärpt tonen moIsrael och allt fler länder har erkänt Palestina som självständig stat. Det är några omständigheter som kan ha påverkat utgången av de förhandlingar som förts mellan Israel och Hamas.

Media: Svd1234, DN12, AB12, Ex12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Please follow and like us:

  4 comments for “En glädjens dag.

 1. John
  18 oktober, 2011 at 20:11

  “Kvar i Israeliska fängelser sitter över 5000 politiska fångar, många utan rättegång. 1000 palestinier, varav några suttit i 20-30 år i israeliska fängelser , i utbyte mot Gilad Shalit kan tolkas på olika sätt.”

  Saken är ju den att detta inte är “politiska” fångar, utan terrorister som begått attentat i Israel eller planerat sådana. De 1000 palestinska fångarna som nu släpps har tillsammans dödat över 500 Israeler i olika attentat. Inget annat land i världen skulle i sådan solidaritet mot sina medborgare (Shalit) byta 100 tals mördare mot en enda soldat.

 2. anton
  18 oktober, 2011 at 20:38

  1/3 av de frisläppta är under 16 år. Många av dem har fängslats för tex stenkastning.

 3. Stina
  18 oktober, 2011 at 22:46

  Kul att någon ser positivt på det som händer och att frigivningarna kanske leder till något gott! Jag är inte lika säker men man får hoppas att man kan göra det bästa av situationen som palestinierna och israelerna hamnar i nu!

  Anton, kan du ge en källhänvisning vore du gullig? Om inte så säg mindre, om ja så vore det mkt intressant att läsa vidare! precisera gärna “många”.

  Och John, var har du fått dina siffror ifrån?

  /Faktagiriga jag

  • 18 oktober, 2011 at 23:35

   Faktum är att Israelisk lag tillåter att palestinska barn mellan 12 – 14 år döms till fängelse i 1 – 6 månader. Barn yngre än 12 kan dessutom hållas fångna i månader utan rättegång . Palestinska barn över 14 år prövas som vuxna i israeliska militära tribunaler, i strid mot internationell rätt.

   Vad det gäller antalet barn som fängslats varierar uppgifterna.En uppgift jag hittat är från Europaparlamentet. Det är en fråga ställd till kommissionen Om Palestinska politiska fångar i israeliska fängelser:
     
   “Kommissionen känner säkert till den verksamhet som bedrivs av Addameer Prisoner Support and Human Rights Association och organisationens uppskattning att sammanlagt 5 716 palestinska politiska fångar i april 2011, fängslade enligt israeliska militärorder på det ockuperade palestinska området, satt inspärrade i 19 fängelser (alla utom ett i Israel), fyra förhörscenter och tre förvarsenheter.

   Organisationen hävdar att 37 av de politiska fångar som hölls fängslade i Israel var kvinnor, att 46 var barn under 16 år, att 218 var administrativa fångar som kvarhölls utan anklagelser eller rättegång, att 658 var fångar från Gazaremsan som förvägrats familjebesök sedan juni 2007 och att 13 var valda ledamöter i det palestinska lagstiftande rådet.

   Vidare uppger organisationen att det inte finns något förbud mot tortyr av palestinska ”säkerhetsfångar” och att övergrepp är vanliga, att rutinerna för administrativt förvar tillåter att fångar frihetsberövas på obestämd tid och att den fånge som suttit längst, Ayed Dudeen, har hållits fängslad sedan den 19 oktober 2007 utan anklagelser eller rättegång.

   Accepterar kommissionen den grundläggande riktigheten i organisationens påståenden och bedömningar, och om den inte gör det, kan den uppge vilka bevis den har för att säga att de påståenden som gjorts här i grunden är oriktiga?”

   Källa:http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-005269+0+DOC+XML+V0//SV

   Lista på namn, ålder och straffsats på de 477 palestinier som släppts idag finns här:

   http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/10/2011101675220436780.html

Comments are closed.