Är Usa på väg att stjäla revolutionen från det libyska folket?

Gadaffi förnekar uppror och vidhåller satt alla älskar honom. Så talar en blind despot omgiven av ja-sägare.

[column width=”48%” padding=”2%”]

Gadaffi är inte ensam om att att ha öronproppar och ögonbindel. Europa  förblindades av sina egna behov av olja. Såg stabilitet och blundade för brott mot mänskliga rättigheter. Arvet från kolonialtiden mynnade  ut i en förmyndaraktig inställning till arabvärlden.

När maktförhållandena i arabvärlden ändras kan väst få problem.  Hur en kontinuerlig och säker tillgång på olja är det som bekymrar politiker i väst.
Efter att i decennier ha stött despoterna i arabvärlden  är nu USA och Kanada är eniga om att ”vid behov” stoppa Gaddafi. Utanför Libyens kustväntar amerikansk militär på order att gå in om situationen skulle kräva det.   Varför nu när Gadaffi är på väg att köras över av libyerna själva?  För att skydda befolkningen från mer blodspillan och/eller att säkra fortsatta leveranser av olja?

[/column]
[column width=”48%” padding=”2%”]

Frågan är hur   ett amerikanskt militärt ingripande skulle påverka den arabiska revolutionen och den framtida demokratiseringen i området?

En talesperson för Libyska Nationalrådet i Benghazi till nyhetsbyrån Reuters:

Vi är helt emot utländsk intervention. Resten av Libyen kommer att befrias av folket (…) och Khadaffis säkerhetsstyrkor kommer att elimineras av Libyens folk .

Bloggat: Kritiskkultur, Röda Malmö, Ekonomikommentarer, Jinge

Media:ab1234 gp12 ex12 dn123 svd12

[/column]

[end_columns]

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments