Kommer upproret i arabvärlden att sidsteppa väst?.

Från Marocko till Irak så sveper en våg av uppror fram över arabvärlden.Oppositionen i Iran och även Kina känner morgonluft.

Händelser som kommer att göra avtryck i historieböckerna. Det är världshistoria som rullas upp framför oss.

[column width=”48%” padding=”2%”]

I Egypten fick militären be om ursäkt efter att med våld tömt Tharirtorget på demonstranter. Vad som väntar vet vi inte. Per Björklund tipsar om ett inlägg av Issandr al-Amrani, om den egyptiska militärens roll.

I Libyen närmar sig upproret Tripoli. Stad efter stad faller och intas av oppositionen.

Jemens president är på väg bort och i Tunisien avgår  premiärministern.

Vid sidan av står de gamla stormakterna i väst och funderar på hur oljeleveranserna till väst bäst ska säkras. Politiska experter i väst talar i sann neokolonialistisk anda

[/column]

[column width=”48%” padding=”2%”]

om vilket/vilka länder i väst  som bäst kan vägleda arabvärlden efter revolutionen .

Internt i Vita huset och UD arbetar man med en ny Mellanöstern- och Nordafrika-strategi som syftar till att skydda amerikanska intressen (olja, farleder, terrorbekämpning, invallning av Iran) parallellt med maningar till regimerna att tillåta en organiserad opposition. (SvD)

Alla ropade till en början enstämmigt om stabilitet när revolutionen tog fart i Egypten. När Mubarak kördes bort av demokratirörelsen applåderade man fogsamt. När Tripoli omringas beslutar FNs säkerhetsråd om vapenembargo , frysta tillgångar för Gadaffi och gav internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag uppdraget att undersöka om någon ska ställas till svars  för blodbadet och massakern på demonstranter. En del välkomnade beslutet medan andra sa:

Det här är folkets uppror. Vi behöver inte inblandning från främmande stater. (AP, Svd)

[/column]

[end_columns]

Bloggat: Svensson, Kildén & Åsman, Jinge, Röda Malmö, Morgan

Media : Svd12345 6 DN2345 VG2 Ex GP2 HD2 AB23 Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] om frågan: annarkia ställer sig frågan Kommer upproret i arabvärlden att sidsteppa väst? Skrivet av kritiskkultur Arkiverad i kamp ·Etiketter: antiimperialism, folk, imperialism, […]

bloggare på icedaniel.se

När det blir demokrati i de länderna kan företag från väst köpa upp deras oljebolag och då blir de västvärlden bolag. Kusligt ?

trackback

[…] Monica Green om bostäder och jobb, Annarkia om upproren i arabvärlden, Esbati om endimentionell vetenskap, Storstad om det goda samhället, […]