Dödsstöten mot Försäkringskassan

Regeringens sparkrav på försäkringskassan dödar all personlig service för brukarna. Det är inget annat än ett illa dolt drag för att sopa bort kritiken mot den sjuka sjukförsäkringen.

Alla försäkringskassans lokalkontor och serviceställen kommer att stängas och hänvisar till kundtjänst och Internet. Då ska man komma ihåg att besökssiffrorna låg på 2,7 miljoner i fjol och beräknat för i år 3,5 miljoner. Inte kommer en stängning av lokalkontoren   göra livet lättare för sjuka, utförsäkrade eller alla de som inte känner sig bekväma med tekniken.

När Försäkringskassan 2008 hade problem med att klara utbetalningarna begärde Försäkringskassan extra resurser för att klara verksamheten. Resultatet blev positivt och därefter har utbetalningarna i huvudsak gjorts i tid. Nu vill regeringen, med sitt krav på besparing, att Försäkringskassan år 2013 ska återvända till den ekonomiska nivå som gällde 2008. (DN-debatt)

Vad är det alliansregeringen egentligen sysslar med? Är det detta som är välfärdens kärna? Ska all välfärd skrotas? Är det dit vi är på väg? Att låta kommunala socialbidrag helt ersätta socialförsäkringens generella välfärdsidè?

Bloggat: Ilsemarie, M Moberg
Media: HP, ST, HN, Sydsv, DN, GT/Expr, AB, VK, Nyhetskanalen, SvD, LO-tidningen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
JonasÖ
JonasÖ
13 years ago

Jag är anställd inom IT-sektorn i Sundsvall och jag måste säga att jag faktiskt gått och väntat på detta. FK:s datasystem är legendariskt illa skötta – under 2008 hade man kostnadsöverdrag på över 400 miljoner pga idiotiska felsatsningar på IT-avdelningen.
Det man kan fråga sig är möjligen hur FK:s prioriteringsordning ser ut när man väljer att stänga alla (ALLA?) lokalkontor pga en besparing på under 10% av budget. Det är inte hållbart att hela tiden hälla pengar in i en verksamhet som är mycket illa skött.

Håller f.ö. med om att det är bedrövligt och ohållbart att FK inte klarar sitt uppdrag – det är de svaga som drabbas av det. Men min medicin är inte mer pengar utan bättre ledning.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  JonasÖ

Att datasystemet ställt till det har jag hört talas om men det är inte Försäkringskassan som ansvarar för de nya reglerna i sjukförsäkringen som ställt svårt sjuka på bar backe.