Fredrik Renfeldt som blivande generalsekreterare för FN? Det är vad ryktet säger. Hur kan det vara möjligt?
Nu ska man inte lita på rykten men varför inte? Fredrik Reinfeldt, en person som skulle passa USA som handen i handsken. En sann USA-vän med en världsbild helt i linje med den amerikanska. En person som kan komma att företräder västs intressen i alla väder. En Nato-vän som öppnat upp dörren för svenskt medlemsskap.
Vem kan vara bättre rustad för uppdraget som FN:s generalsekreterare sett med amerikanska ögon än just Fredrik Reinfeldt?
En reträttplats som heter duga efter nederlaget och avhoppet under valnatten kan tyckas.
Som sagts rykten ska man inte lita på. Fredrik Reinfeldt tillbakavisar ryktet:
Spekulationerna om vad den avgående statsministern nu ska göra har redan satt fart. I går publicerade Dagens Industri en artikel med uppgifter om att han skulle vara aktuell för att ta över som FN:s generalsekretare. Men enligt Reinfeldt är det inte aktuellt.
– Nu ska jag leda en övergångsregering, sedan ska jag ta det kommande året för att ställa om till något annat. Jag har ju varit med länge i den här internationella miljön och vet att namn ibland nämns och så. Det ligger långt fram i tiden och är inte aktuellt nu.
(AB)
Läs även andra bloggares åsikter om FN, generalsekreterare, Fredrik Reinfeldt, rykte, politik, USA, Nato
Enbart den i aktuella kretsar så viktiga geografiska aspekten talar emot. Skulle Reinfeldt bli vald som FN:s 9:e generalsekreterare genom tiderna skulle det betyda följande: 2 av 9 generalsekreterare från Sverige (tillkommer: Hammarskjöld, förstås), 3 av 9 från Norden (tillkommer: norrmannen Lie) och 4 av 9 från Europa (tillkommer: österrikaren Waldheim). Det som dessutom talar emot är att Reinfeldt lär ha en alltför exekutiv profil och läggning för att falla stormakterna (i synnerhet USA) på läppen. Personligen tycker jag dock att Reinfeldt skulle vara utmärkt som efterträdare till den inte alltför kompetente Ban Ki-Moon.
Det här skrämmer mig! Men det förklarar ju i så fall ”öppna era hjärtan”-talet. Ett genrep inför det tal han sen ska hålla inför medlemsländerna…