En fascistisk kupp i Europas näst största land, framdriven av USA och EU eller ett folkligt uppror mot en diktator?
För 70 år sedan lyckades inte Tyskland lägga Ukraina under sina fötter. Är det vad de lyckats med nu? Eller är det ett folkligt uppror mot en diktator som fått en lyckad vändning? Frågorna är många.
Att det är en framgång för fascistiska/nazistiska organisationer som Svoboda och Högersektorn med dess beväpnade män på Majdon är ingen underdrift. Frågan är om det är en glädjens dag för alla de andra som demonstrerat och hoppats på att ett närmande till EU ska lösa Ukrainas ekonomiska problem? Eller för alla de som deltagit i protesterna i protest mot det utbredda vanstyret, korruptionen och orättvisorna som skapat fattigdom åt folket och rikedom åt oligarkerna?
Klart är att Ukraina genom gårdagens händelser kommit ett steg närmare EU och att Nato troligen kommer att få en ny fullvärdig medlem.
Klart är att Rysslands maktposition i området försvagas.
Är det som i svensk media beskrivits som en inrikespolitisk maktkamp i själva verket en frågan om storpolitik där EU och USA i sin strävan efter att flytta fram ekonomiska och militära positioner i kampen mot Ryssland inte dragit sig för att ge stöd åt fascistiska och nazistiska krafter?
För en mer allsidig bild av vad som händer/hänt i Ukraina krävs fler källor än den gängse rapporteringen i våra stora medier.
Medan media hyllar den ”den folkliga revolten” i Ukraina så: Ukrainian rabbi tells Kiev’s Jews to flee city,( Haaretz)
Några alternativa källor:
- Stefan Lindgren ger sin bild av det som händer i Ukraina.
- Storpolitiska intressen bakom Ukrainakris, Patrik Paulov, Proletären
- Ett radikalt alternativ i Ulraina, om den ekonomiska krisen och oligarkernas ansvar,Kilden och Åsman
- Ryssland betalar Ukrainas statsskuld, SR
- EU erbjuder Ukraina hjälppaket,TT/DN
Läs även andra bloggares åsikter om ukraina, eu, usa, ryssland, desinformation, fascister, nazister, nato, statskupp, uppror, politik, samhälle
Vad är din uppfattning om Al Jazeera’s nyhetsrapportering om Ukraina? Jag brukar tycka att de bidrar till en mer nyanserad bild om internationella nyheter överhuvudtaget och följer dem ganska väl.
http://www.aljazeera.com
/Adriana
Håller med dig om att den stationen oftast ger en bra bild av händelseutvecklingen i de konflikter jag följt. Har helt missat Al Jazeera när det gäller Ukraina. Tack för påminnelsen Adriana!