Bomber skapar ingen fred.

Var är Talibanerna  undrar E Sandin och tillägger

Talibaner håller sig undan storoffensiv (DN)

Vad väntar man sig? Att Talibanerna ska  sitta med utsträckta händer och låta sig fångas när 15000 soldater ur isafstyrkan drar fram i de afghanska byarna i en ny storoffensiv. Motståndsgrupper världen över, vad vi än må tycka om dom, har läst och lärt av  Maos militärstrategiska skrifter och möter inte en överlägset rustad fiende i traditionell krigföring.

”En framgångsrik gerillarörelse ska simma i folkhavet som fisken i vattnet”, skrev Mao Zedong.

Offensiven riskerar istället att skapa nya talibaner. Tiotusentals civila afghaner har dödats. Bara under 2009 krävde kriget 2.400 civila dödsoffer i landet. Fler kommer att falla offer under storoffensiven. De amerikanska soldater som togs emot i början av kriget som ”vänner”ses idag över axeln.  Att västmakterna inte har levt upp till löftena om nationsbyggande har gjort miljoner afghaner besvikna.
Utvecklingen i Afghanistan visar att det är oerhört problematiskt om inte helt omöjligt att skapa fred med hjälp av bomber, soldater och soldater. Det som först såg ut som en fredsbevarande insats har idag utvecklats till ett regelrätt krig. För varje bomb och ny utländsk soldat rekryteras nya talibaner. Majoriteten av afghaner vill fred  och få möjlighet att bygga upp sitt land. Det är här insatserna behövs.
Vad andra skriver om afghanistan, politik, samhälleIntressant?

4 comments for “Bomber skapar ingen fred.

  1. Pingback: Claeskrantz.se » 2 böcker om Afghanistan socialdemokratiska utrikesföreträdare borde läsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.