I Afghanistan föder våldet mera våld.

Läget i Afghanistan har inte förbättrats. I regioner där svenska soldater finns har läget t om försämrats.

Säkra någon fred har de Nato-ledda insatsstyrkorna i Afghanistan inte lyckats med. Trops propåer från Obama att allt går bra är läget det motsatta. I ett krig där en korrupt ledare i Kabul hålls bakom ryggen och där allt för många civila blivit måltavla för de som sades vara där för att rädda demokratin  vänder allt fler afghaner de utländska trupperna ryggen.

FN tar med jämna mellanrum fram kartor över Afghanistan som används som underlag vid riskbedömningar av olika slag. Landets samtliga distrikt bedöms på en fyragradig skala, från ”låg risk” till ”mycket hög risk”.

Trots ökade anslag och optimistiska tongångar – inte minst från president Obama – tycks situationen bli allt sämre.

Comrades in arms och se´n då?

Det har ju också tidigare visat sig att informationen varit bristfällig från svensk sida om de incidenter och allvarliga konfrontationer där svenska soldater varit inblandade. Hur de mår som återvänt till Sverige finns ingen information. Att delta i strid skapar en  en stark kamratskap och  samhörighet på gott och ont. En ”comrades in arms” som kan vara svår att klara sig utan. En bubbla som spricker när verkligheten tränger sig på här hemma i Sverige.

I Norge blev reaktionen stark då det visade sig att soldater som blivit amputerade och blivit invalider inte har registrerats som allvarligt skadade. Fyrtioåtta soldater är skadade, tretton av dem allvarligt.

Under 2010 fick 10 081 människor sätta livet till i våld och strider i Afghanistan. En femtedel var civila, att döma av nyhetsbyrån AFP:s räkning, byggd på officiella uppgifter och en oberoende webbsajt.(HD)

Efter många års strider har inte säkerhetsläget förbättrats. Våld föder våld och göder marken för ökad terrorism. Det borde leda till eftertanke och en omprövning om svenskt deltagande.

Bloggat: Jinge, Svensson, R Åkerberg,

Media: Svd12, AB1, Ex1, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Berget, Läs även andra bloggares åsikter om Mordbrand, Bönelokal, Islamofobi, […]

trackback

[…] pool, Karteller, Vattenfall, Vattenkraft, Natur, Jinge.se ab1 svd dn svt1 ex Läsvärt: k&å, annarkia, kulturbloggen, annarkia, kaj, k&å, röda m, nicke Etiketter:Elpriset, Förnyelsebar el, […]