Får vi se Reinfeldt följa i Camerons fotspår?

David Cameron är beredd att låta britterna säga sitt om EU. När kommer Reinfeldt och Borg göra detsamma?

euEtt EU på väg åt fel håll mot en federation där alltmer makt flyttas till Bryssel är en hotfull utveckling. Eurosamarbetet har visat sig vara en katastrof och makthavarna har spättproblemen i länder som Grekland, Spanien och Italien genom att låta folket betala för bankernas spekulation. Att tala om en social katastrof i länder som Grekland och Spanien är inte att ta till för stora ord.

Om Storbritannien lämnar EU kommer Sverige att stå ensam  gentemot de som driver på mot en statsbildning där makten koncentreras till Bryssel och den ekonomiska politiken hamnar helt i händerna på de politiker som vurmar för det nyliberala projekt som eurosamarbetet utvecklats till.

Vi har en gång i folkomröstning sagt nej till EMU och euron. Risken finns att vi nu dras med bakvägen.

 Så går ett EU-utträde till, DN

Media: AB1,2,3, Dagens Arena, DN1,2,SvD1,2,GP1,2 , SR1,2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mats
Mats
11 years ago

Hej! Vore skönt att slippa EU’s federala skit. Hoppas att vi kan gå ut oxå!

Jinge
11 years ago

Jag tror inte att vare sig Reinfeldt eller Borg kommer att göra så. Då frångår de allt de sagt genom åren, så skulle moderaterna ändra sig så är det den nya partiledaren som lanserar idén. Och att (M) har statsministerposten 2014-2018 är jag övertygad, sedan blir det Reinfeldt som får sitta i TV-studion och vara gemytlig som gamle Adelsohn..

Doris
Doris
11 years ago

Cameron har troligen målat in sig själv i ett hörn, precis som vi brukar se i skämtteckningar. Anledningen till detta är exempelvis att förhandlingar inom EU brukar ta mycket längre tid än en halv brittisk mandatperiod. Därför tror jag inte att det är möjligt att ha en folkomröstning i första halvan av nästa mandatperiod.
En annan intressant fråga är vem som egentligen är medlem i EU om Skottland röstar för oberoende. Måste då England, Wales, Nordirland och Skottland ansöka om medlemsskap eller anses de vara medlemmar pga Storbritanniens medlemsskap?
En annan fråga som är intressant här är var EU-motståndet finns inom Storbritannien. Om det är så att EU-motståndet huvudsakligen finns i Skottland kanske det inte behövs en folkomröstning i resterande delar av Storbritannien.
Sedan frågar jag mig om vilken anledning som driver fram önskemålen om en folkomröstning. Jag tror att engelsmännen är rädda för att Euron skall ta över Pundets roll och att finansmarknaderna i London skall slås ut av Frankfurt, Bryssel och Paris. Vi måste ju komma ihåg att bidragande orsaker till två världskrig var att Storbritannien försökte stärka sitt imperium. De vann krigen men förlorade sitt imperium. Syftar Camerons utspel till att stärka pundet och Londons roll som ett av världens finanscentera?
Sedan verkar det som om Cameron saknar ledarskap. Folk väljer sina ledare för att dessa skall fatta kloka beslut. Vi vill inte att de skall gömma sig bakom folkomröstningar i komplexa frågor som få kan överblicka.
Slutligen bör vi tänka på att Storbritannien tidigare har folkomröstat om EU-medlemsskap. Har de någonsin folkomröstat om de lagar som deras parlament stiftat eller om parlamentets roll? Jag tror det inte och därför är väl EU-medlemsskapet mera legitimt än deras parlament. (Skämt)